Eszter, Eliza

Egy magyar Türingiában - utazási ajánlat

2011.05.16. 14:09

Programkereső

Látogassa meg a Kisalföld Volán szervezésében a türingiai Liszt-zarándokhelyeket!

A májustól szeptemberig havonta egyszer indított ötnapos körutazás programja: 

1.nap: Találkozás 05.30-kor, indulás 06.00 óra­kor Budapestről. Utazás Ausztriába, látogatás minden idők egyik legnagyobb zongoraművészének, Liszt Ferencnek szülőházában, Doborjánban. Továbbutazás rövid pihenőkkel Türingiába, ahol a mester több mint egy évtizedet töltött tanárként és zeneszerzőként. Szállás Weimar környékén (4 éj). (kb. 1100 km)

2.nap: Reggeli után városnézés Weimarban, melyet a zeneóriás az 1850-es években európai színvonalú zenei központtá virágoztatott fel, s mely tevékenységének központja volt. Itt tartózkodásának állomásait egy zenei séta keretében fedezhetjük fel. Ellátogatunk Liszt Ferenc egykori lakóhelyére, ahol ma a Liszt Múzeum működik. A Schiller-múzeumban megismerhetjük munkásságát és életművét, a Kastélymúzeumban pedig áttekintést kapunk a zongora fejlődéstörténetéről Liszt korában. Szállás az előző napi szálláshelyen. (kb. 20 km)

3.nap: Reggelit követően utazás az eisenachi Wartburg várához, melyhez a művészt különleges kapcsolat fűzte. Megtekintjük a „Liszt és Wartburg" című kiállítást. A vár híres lakója, az Árpád-házi királylány személye ihlette a mestert a „Szent Erzsébet legendája" című oratórium megalkotására. Eisenachot elhagyva séta Erfurtban, Liszt zongoraművészként és karmesterként is koncertezett a városban. (kb. 200 km)

4.nap: Reggelit követően Sonderhausenben egy szobalány mesél sok érdekes történetet zeneszerzőkről, fejedelmekről, kispolgárokról. Az érdeklődők a „Sophie zenei anekdotái" mottóval rendezett vezetésen ismerkednek meg a kastéllyal. Délután látogatás Meiningenben, ahol szintén számos, a zenetörténet számára érdekes személy élt és alkotott. (kb. 320 km)

5.nap: Korai reggeli után hazaindulás, útközben megálló a zseniális zongoraművész életének utolsó állomásánál. Liszt ezer szállal kötődött Bayreuth városához, itt is hunyt el 1886. július 31-én. Felkeressük a mauzóleumot, ahol végső nyughelyét találjuk. Hazautazás Ausztrián át, érkezés Budapestre a késő esti órákban. (kb. 1000 km)

Időpontok: május 18., június 29., július 27., szeptember 7.

További információ, helyfoglalás a Kisalföld Volán honlapján.