Orbán

Hommage a Ligeti

2011.05.16. 11:37

Programkereső

Ligeti György életművének rendkívüli sokszínűségét reprezentálják a 2006-ban elhunyt komponista születésnapjáról évről-évre megemlékező Hommage à Ligeti hangversenyen elhangzó művek, idén május 23-án.

"Az a munkamódszerem, hogy állandóan revideálom a saját álláspontomat. [...] Vannak egészen határozott elképzeléseim, olyan problémák, amiket most oldok meg - és csak átmenetileg. És ha megoldottam őket, akkor - ugyanúgy, mint a tudományban - százával adódnak az új problémák. Új gondolatok merülnek fel. Ezért változtatom állandóan a zenei nyelvemet" - nyilatkozta Ligeti 1993-ban.

Rácz Zoltán és az UMZE Kamaraegyüttes
Rácz Zoltán és az UMZE Kamaraegyüttes

Állandóan foglalkoztatta a gondolat, miként hozhat létre jelentéssel rendelkező, autonóm zenei folyamatokat a hagyományos zenei elemek (ritmus, tempó, harmónia, dallam, stb.) nélkül. Ezek nem antidarabok, hanem librettó nélküli, a zenei gesztusok erejével ható drámai operák (Aventures, Nouvelles Aventures), a hangszer tökéletlenségeit hangsúlyozó orgonadarab (Volumina), a leálló fújtató pillanatait megzenésítő Két orgonaetűd, vagy a játék extrém sebessége által létrejött statikusság érzékeltetése a Passacaglia ungherese című csembalódarabban.

A projektet létrejötte óta az UMZE Kamaraegyüttes jegyzi, karmestere Rácz Zoltán. A zenekarhoz minden alkalommal a stílus legautentikusabb szólistái egészítik ki. Ebben az évben a billentyűs hangszereké és az énekhangé a főszerep. A zongorista Csalog Gábor, a csembalista Spányi Miklós, az orgonista Szathmáry Zsigmond mellett fellép az énekes Károlyi Katalin, Paul-Alexandre Dubois, valamint a karmesteri minősében is bemutatkozó kiváló szoprán, Barbara Hannigan.

www.mupa.hu