Júlia, Rita

Megújul az Erkel Ferenc Emlékház

2011.05.16. 19:29

Programkereső

Május 18-án avatják fel Gyulán a nemzeti opera megteremtőjének kívül-belül megújult szülőházát.
Somogyváry Ákos
Somogyváry Ákos

Az 1795-ben épült szülőházban emlékmúzeumot rendeztek be, ahol az Erkel-család használati tárgyai, dokumentumai és fotói, köztük a zeneszerző harmóniuma és kéziratos kottái láthatók. Az Erkel család 1806-ban érkezett Gyulára Pozsonyból. Az apa, Erkel József 1841-ig lakott és tanított az iskolában. Itt született 1810. november 7-én fia, Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője. Gyula város 1888-ban díszpolgárává választotta, szülőházát emléktáblával is megjelölte. Az emlékmúzeum 1968-ban nyílt meg.

Az elmúlt évben ünnepeltük Erkel Ferenc születésének bicentenáriumát, de a város természetesen nemcsak az évfordulón büszke a város szülöttére. A május közepére megújuló Erkel Ferenc Emlékház immár látványos kiállítással mutatja be Erkel életútját, remélve, hogy a ház több lesz, mint egyszerű múzeum.

Május 18-án 16:00-kor veszi kezdetét az avató ünnepség. A rendezvény házigazdája dr. Havassy Péter, az Erkel Ferenc Emlékház projekt szakmai vezetője, a vendégeket köszönti dr. Görgényi Ernő polgármester. Az Emlékházat átadja és a megújult kiállítást megnyitja dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Somogyváry Ákos karnagy, Erkel Ferenc leszármazottja.