Orbán

30 éves a Gödöllői Szimfonikus Zenekar

2011.05.18. 14:00

Programkereső

Ki hinné, hogy egy karácsonyi program bővítésének szándéka szimfonikus zenekart is képes létrehozni? Pedig a gödöllői együttessel pontosan ez történt.

1981 decemberében a Fryderyk Chopin Zeneiskola mindössze nyolc főt számláló tanári kamarazenekara barokk muzsikával kívánta gazdagítani a karácsonyi programok kínálatát. E nemes kezdeményezéssel jött létre a Gödöllői Szimfonikus Zenekar jogelődje. Az azóta eltelt harminc év alatt a város kulturális életét színesítő, a fiatalokat valós értékekre nevelő együttessé, emberformáló közösséggé fejlődött, mely tartalmas, nemes kikapcsolódást nyújt a hangversenyhallgatóknak.

Horváth Gábor és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar
Horváth Gábor és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar

Jelenlegi vezető karmesterük Horváth Gábor, aki négy koncertből álló bérletet állított össze a jubileum tiszteletére, melynek első koncertjének műsora a kétszáz éve született Liszt Ferenc művei köré épül. Az est karmestere Kovács János lesz. A második hangversenyt Antal Mátyás dirigálja karácsony előtt. 2012 februárjában Fejér András, a Berlini Szimfonikusok első harsonása lesz, a sorozat zárókoncertjén pedig igazi zenei csemegék hangzanak el a Talamba Ütőegyüttes közreműködésével. Horváth Gábor szerint "a bérlet célja több összetevőből áll. Elsődlegesen továbbra is értéket és zenei sokszínűséget képvisel, másodsorban egységesíteni, tömöríteni és bővíteni szeretné a zenekar törzsközönségét, harmadrészt az ifjúságot kívánja megszólítani hiszen a következő generációval ápolt kapcsolat meghatározó számunkra."

A részletes program innen tölthető le.