Orbán

Indul a Liszt-vetélkedő

2011.05.18. 08:58

Programkereső

"Vándorélet" – Liszt Ferenc nyomában címmel zenei-műveltségi vetélkedőt rendez a Jeunesses Musicales Egyesület. Jelentkezési határidő: június 15.

A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett versenyen Kárpát-medencei középiskolás csapatok vehetnek részt. A vetélkedő témakörei felölelik a 19. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének, zongoravirtuózának, karmesterének és zenepedagógusának tevékenységét, életének meghatározó állomásait és életművének legfontosabb darabjait. A vetélkedő két részből áll: egy tízfordulós online elődöntőből (2011. szeptember 21-től november 30-ig) és egy offline, budapesti döntőből (2011. december 10.). Az elődöntő fordulói egy-egy, Liszt életében fontos szerepet játszó városhoz kapcsolódnak.  Hat csapat juthat a döntőbe, ők meghívást kapnak Budapestre, a döntő helyszínére. Költségeiket (utazás, szállás, étkezés) a rendezők fedezik.

A csapatok térítésmentesen segédanyagokat vehetnek át, így a felkészüléshez könyveket, kottákat és hangfelvételeket is kapnak. A vetélkedő tartalmi részét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói állítják össze. A döntő zsűrijének tagjai egyetemi és főiskolai tanárok, zeneszerzők, zenetörténészek, muzsikusok.

Vándorélet, Liszt vetélkedő
Vándorélet, Liszt vetélkedő

A vetélkedőre magyarországi és határon túli középiskolák 14-19 éves diákjaiból álló, 5 fős csapatok jelentkezhetnek (zenei szakközépiskolák diákjainak jelentkezését a szervezők nem fogadják). Egy iskolából több csapat is nevezhet. A vetélkedő nyelve magyar. A vetélkedőn való részvételhez internet-hozzáférés szükséges.

Az 5 fős középiskolai csapatokat az adott középiskola valamely tanára nevezheti (egy tanár több csapatot is nevezhet). A nevezés a vandorelet.fidelio.hu internetes oldalon történik. A regisztrációhoz meg kell adni a középiskola nevét, székhelyét, a tanár nevét, telefonszámát és e-mail címét, a csapat nevét (maximum 12 karakterből álló fantázianév), a csapat tagjainak nevét és azt az e-mail címet. A vetélkedővel kapcsolatos további tudnivalókról e-mailben értesítik a regisztrált csapatokat.

Bővebb tájékoztatás a vandorelet@jmh.hu címen kapható.