Dezső

Eötvös-bemutató Berlinben

2011.05.22. 08:11

Programkereső

Az új csellóverseny ősbemutatója június 17-én lesz, Perényi Miklós szólójával, a zürichi Tonhalle Zenekar közreműködésével.

A következő évadban is óvatosan "adagolja" a közönségnek az új zenét a David Zinman vezette, neves együttes. Az Eötvös-bemutató mellett Anders Hillborgs svéd kortárs komponista Cold Heat című alkotásának ősbemutatója is az ő nevükhez fűződik. Ezt a darabot az együttes a BBC Proms-on és az Edinburgh-i Fesztiválon is játssza.

Nem "spórolnak" azonban a neves szólistákkal: novemberi kínai és japán turnéjára előtt a zenekar több svájci városban is fellép, például St. Gallenben és Genfben. A turnén Maria Joao Pires zongora-, Heinz Holliger oboa- és Yo-Yo Ma csellóművész játszik a zenekarral.

Tonhalle Zenekar
Tonhalle Zenekar

Számos híres karmseter is megfordul ebben az évadban a zenekar körül. A vendégdirigensek között olyan kiváló mesterek találhatók, mint Bernard Haitink, Kurt Masur, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Stanislaw Skrowaczewski vagy Charles Dutoit. Simon Rattle február végén a Berlini Filharmonikusokkal ad majd koncertet a Tonhalle otthonában.

Az új szezonban a berlini zongoraművész, Martin Helmchen érkezik a Tonhalléhoz rezidens művésznek. A Svájci Kamarakórus meghallgatásokat tartott, így kiegészülve szilveszterkor a Tonhalle Zenekarral Händel Messiását szólaltatják meg, Verdi halálának 111. évfordulóján, január 27-én pedig az itáliai mester Requiemjét adják elő.