Emil, Csanád

Évadzáró a Nemzeti Filharmonikusoknál

2011.05.23. 15:58

Programkereső

Május 24-én zárja évadát Liszt Szent Erzsébet legendájával a Kocsis Zoltán vezette NFZ, hogy aztán 27-én a Vatikánba lépjenek fel.

Liszt Ferenc oratóriumát egyházi témájú "koncertoperának" is nevezik. A ritkán hallható nagyszabású alkotást a zeneszerző 1856-ban kezdte el komponálni, Otto Roquette költő szövegkönyvére, de csak 1862-ben, római évei alatt fejezte be. Bár német nyelvű műről van szó, a zeneszerző témaválasztásában - a vallásos lelkület mellett - Magyarországhoz fűződő bensőséges viszonya is szerepet játszott, hiszen a kétrészes oratórium II. András magyar király 1207-ben született lánya életének eseményeit dolgozza fel hat képben. (Erzsébetet négyéves korában IV. Lajos türingiai őrgróf jegyezte el, de önként vállalt nélkülözésben és szenvedésben a szegények felkarolását tekintette küldetésének. Áldásos tevékenységét csodák sorozata kísérte, melyek közül leghíresebb a rózsacsoda - Liszt Ferenc izgalmas megzenésítésből ezt is megismerhetjük. Erzsébetet korai halála után négy évvel, 1235-ben szentté avatták.)

0836308C-DB44-42F6-A57D-E2E0DFD7960C

A zeneszerzőt többek közt Moritz von Schwind, osztrák festő hat freskója ihlette a mű megírására, amelyeket 1855-ben helyeztek el a türingiai királyok történelmi székhelyén, Wartburg várában. A mintegy három óra időtartamú, kórusra, szólistákra, vegyes- és gyermekkarra, valamint harmóniummal, orgonával és haranggal kibővített zenekarra írt oratórium öt, vezérmotívumként vissza-visszatérő zenei témán alapul: gregorián ének, a zeneszerző által magyarnak vélt népdal, egy 1695-ben nagyszombati gyűjteményből való egyházi népének ("Szent Örzsébet asszony..."), zarándokének, valamint keresztet szimbolizáló háromhangos motívum. A mű először 1865. augusztus 15-én hangzott el a pesti Vigadóban, Ábrányi Kornél magyar fordításában. Az eseményt megörökítő híres metszeten Liszt abbé papi ruhában látható a karmesteri pulpituson. A Szent Erzsébet legendája előadása a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a magyarországi Liszt-év egyik csúcspontjának ígérkezik.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a soros EU-elnökségi félév és a Liszt-év egyik kiemelkedő eseményére készül.  2011. május 27-én XVI. Benedek pápa jelenlétében Kocsis Zoltán vezényletével tart ünnepi koncertet az Auditorium Paolo VI-ban. A hangverseny 18.00 órakor kezdődik, amelyen Liszt 13. zsoltára hangzik el, és Kocsis Zoltán hangszerelésében a Festmarsch zu Goethe's Jubiläumsfeier, az Obermann völgye (Vallée d'Obermann) valamint az Ave Maria.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2011. május 24. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Bátori Éva (Szent Erzsébet), Ulbrich Andrea (Zsófia őrgrófnő), Sebestyén Miklós (Lajos őrgróf), Cser Krisztián (Hermann őrgróf), Kelemen Zoltán (II. Frigyes császár, egy magyar nemes), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella)
Vez.: Kocsis Zoltán

Liszt: Szent Erzsébet legendája