Júlia, Rita

A kiállítások – helyszínek

2011.05.24. 12:30

Programkereső

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Eisenstadtban és Közép-Burgenlandban több, részben egyedülálló és eredeti helyszínen szentelnek látványos kiállítást a burgenlandi zeneszerző életének és munkásságának.

A raidingi Liszt-házban, a történelmi szülőházban származása és gyermekévei állnak a kiállítás középpontjában. A Raiding szomszédságában található Unterfrauenhaid plébániatemplomában látható kiállítás Liszt keresztelőjét és a születése körül keringő mítoszt dolgozza fel.

Az Eisenstadtban található Burgenlandi Tartományi Múzeumban a vezértéma, a "Lisztománia" áll a kiállítás középpontjában: a különc színpadi fellépések és a nagy európai koncertturné Liszt Ferencet ünnepelt sztárrá tették. Az eisenstadti Haydn-házban látható tárlat Liszt zenekarvezetői jelentőségét mutatja be a weimari évek alatt, illetve próbál e között és Haydn hercegi karnagyként betöltött szerepe között összefüggést találni.

Részlet az Liszt abbé című kiállításból
Részlet az Liszt abbé című kiállításból

Az Eisenstadti Egyházmegyei Múzeumban Liszt mély vallásossága jelenti a fő témát. A MUBA - a Neutali Építészettörténeti Múzeum "Liszt, mint szabadkőműves" címmel szentel kiállítást a nagy zeneszerzőnek. A Raidingi Liszt Ferenc Koncertház pedig egy hangszerkiállítással teszi teljessé a kínálatot.

A kiállítások 2011. november 11-ig tartanak nyitva.

http://www.lisztomania.at/