Konstantin

A jól temperált univerzum Bernben

2011.05.25. 18:07

Programkereső

A Fonogram díjas lemez anyagát a svájci fővárosban mutatja be az ifj. Kurtág-Márton-Lengyelfi alkotta Sc.Art nevű trió május 25-én.

A magyar EU-elnökséget kísérő kulturális rendezvények sorába illeszkedő esemény házigazdája a berni magyar nagykövetség, a helyszín egy régi malomból átalakított mozi és kultúrcentrum, az Aare folyó partján fekvő Cinematte lesz. A koncerten a 2009 végén megjelent A jól temperált univerzum című lemezük anyagát fogják előadni.

A tudomány és a művészet angol mozaikszavát viselő Sc.Artot Márton András, a KFT dobosa hozta létre ifj. Kurtág György kortárs zeneszerző, billentyűs, valamint a szintén a KFT-ből ismert II. Lengyelfi Miklós basszusgitáros bevonásával 2009-ben. A Sc.Art kozmikus eredetű hangokat használ fel, ezeket részben eredeti változatukban játsszák le felvételről, részben hangszereken reprodukálják a hangokat, illetve az azok által inspirált hangzásokat. Új lemezük várhatóan jövőre jelenik meg, amelyet nem a kozmikus hangokra, hanem a földi atmoszférára építenek majd.

SC.ART A jól temperált univerzum, CD
SC.ART A jól temperált univerzum, CD

A kozmikus hangokat egyébként a NASA által felbocsátott különböző űrszondák rögzítették a világűrben, például a Jupiter közelében. Felvették a Szaturnusz forgásának hangját, a Titán holdra leereszkedő űrszonda süvítését, a Föld légkörének ütköző elektronok hangját is. A hangok egyrészt zörejek, másrészt különböző algoritmusok segítségével hallhatóvá tett zenei hangok, köztük a mikrohullámú háttérsugárzás hangja, ami az ősrobbanás nyomán keletkezett.

Az együttes itthon is hallható lesz a Múzeumok éjszakáján a Műcsarnokban, június 18-án pedig a Fényművészeti Fesztiválon az egri Dobó téren.