Bernát, Felícia

Oravecz és Liszt Moszkvában

2011.05.26. 12:16

Programkereső

Oravecz György zongoraművész hatalmas sikerű Liszt-koncertet adott szerdán este Moszkvában a Liszt-év és a magyar soros uniós elnökség alkalmából.

A Puskin Irodalmi Múzeumban tartott hangversenyen a művész Liszt Dante-szonátáját, több Paganini-etűdjét, I. Faust-keringőjét, és végül a 9. és 19. számú Magyar Rapszódiát adta elő. A koncerten megjelent a moszkvai diplomáciai testület számos képviselője, valamint sok meghívott orosz és magyar vendég. Íjgyártó György magyar nagykövet a koncert előtt mondott néhányperces beszédében kiemelte: a Liszt-évforduló különleges lehetőséget nyújt a zeneszerző lelkesítő, sokszínű egyéniségének, európai világnézetének, művészi eleganciájának és ünnepelt virtuozitásának alaposabb megismerésére.

Oravecz György
Oravecz György

Oravecz György 1987-ben végzett a Liszt Ferenc zeneművészeti főiskolán, és azóta a Magyarországon, továbbá világ számos országában koncertezett nagy sikerrel. Egyre inkább Liszt-specialistaként vonult be a zenei köztudatba, olyannyira, hogy 1993-ban őt kérték fel egy eredetileg Liszt Ferenc számára készült, történészek által felkutatott zongora római bemutatására. Oravecz György a Liszt Év alkalmából legközelebb május 28-án, a Liszt mindenkinek! című koncerten lép fel Szegeden, mely a Liszt Év legnagyobb ingyenes szabadtéri rendezvénye lesz.