Fülöp, Evelin

Vonós hangszerkiállítás élő zenével

2011.05.26. 14:00

Programkereső

Nagyszabású kiállítást szerveznek június 10-11. között 30 magyar mester munkáiból. A remekműveket Szecsődi Ferenc szólaltatja meg koncert keretében.
Szecsődi Ferenc
Szecsődi Ferenc

Az eseménynek a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola ad helyet, ahol nemcsak nézelődni lehet majd vagy meghallgatni a szegedi hegedművész koncertjét 11-én délelőtt tizenegykor, hanem ki is lehet próbálni a mesterhagszereket és természetesen meg is lehet vásárolni azokat.

A kezdeményezés gyökerei 2009-ig nyúlnak vissza, amikor Szecsődi Ferenc a Régi Zeneakadémián Mesterhagszerek mesterkézben címmel egy hangversenyen hét különböző hegedűn, hét darab segítségével mutatta be a magyar hangszerek rejtette lehetőségeket. 2010-ben a koncert hatására a Duna Televízió tematikus napot szentelet az ügynek, majd négy Kossuth-díjas zeneszerző felajánlotta, hogy megvásárolják az általuk legjobbnak ítélt hegedűt egy ifjú művésznek. Így jutott hozzá Banda Ádám egy Péteri Károly készítette hangszerhez.

A június 11-i koncerten is Szentpéteri Gabriella zongorakíséretével szólalnak meg a különböző hangszereken a kalsszikus remekművek Szecsődi Ferenc keze alatt. Ahogy a szegedi hegedűművész, a Hubay Jenő Társaság elnöke, a júniusi kiállítás fővédnöke fogalmazta: "Bármerre koncertezem a nagyvilágban, mindig megkérdezik: milyen „nagy" olasz mesterhegedűn játszom? Ilyenkor büszkén azt válaszolom, hogy magyar hangszerem van, nem is akármilyen, Székely Márton készítette 2006-ban, amelyet soha nem cserélnék másikra. A koncertlátogató közönség ilyenkor mindig elcsodálkozik: egy újonnan készült hegedű, hogyan tud ennyire éretten, érzékenyen megszólalni? Megnyugtathatok mindenkit, nem csak az én két kezemtől... Magyarországon ugyanis felnőtt egy olyan hangszerész-generáció, akik világszínvonalú munkát végeznek. Ezzel a megmozdulással sem lehet más a célom, mint a mai magyar vonós hangszerkészítők minél szélesebb körben való megismertetése, világhírhez segítése."