Bernát, Felícia

Liszt-koncert a Vatikánban

2011.05.27. 12:10

Programkereső

A magyar EU-elnökség és Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából, XVI. Benedek pápa tiszteletére rendeznek pénteken 18 órakor koncertet a vatikáni audiencia-teremben; Schmitt Pál államfő és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel Kocsis Zoltán vezényletével.

Rendkívüli helyszínen folytatódik a Liszt-évforduló olaszországi koncertsorozata: a Szent Péter bazilika szomszédságában található VI. Pál audiencia-teremben csendül fel többek között az Ave Maria (Római harangok) és Liszt Ferenc 13. zsoltára. A koncerten a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel Antal Mátyás karigazgatóval, szólót Horváth István tenor énekel. Vezényel Kocsis Zoltán. A hétezer férőhelyes teremben előjegyezhető jegyek az MTI értesülései szerint gyorsan elfogytak, az olaszországi magyarok és az olasz közönség sem akarta kihagyni a magyar koncertet. A rendezvény május végi időpontját Schmitt Pál köztársasági elnök tavaly szeptemberi látogatásakor jelentették be a castelgandolfói pápai rezidencián. Az idei évben ez a hatodik Liszt-koncert Itáliában: a sorozat februárban a Quirinale római köztársasági elnöki palotában kezdődött szintén a magyar államfő jelenlétében, áprilisban Velencében, Triesztben és Palermóban ünnepelték meg az évfordulót, május elején pedig a Firenzében rendezett Európa Fesztivál keretében tartottak koncertet a Palazzo Vecchio reneszánsz termeiben.

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország koncertet ad a Vatikánban: a 2000-es jubileumi szent évben a Danubius Ifjúsági Szimfonikus Zenekar lépett fel II. János Pál előtt. A vatikáni koncertre Schmitt Pál Varsóból érkezik. A szentszéki magyar nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott információk szerint a koncert előtt XVI. Benedek pápa az államfőt és feleségét fogadja negyedórás audiencián. Ezután az egyházfő és az államfő közösen lép be a VI. Pál audiencia-terembe, majd a koncert előtt Schmitt Pál tart rövid olasz-magyar nyelvű köszöntőt. A mintegy egyórás koncert végén XVI. Benedek mond beszédet, és a Vatikánban szerzett értesülések szerint a pápa is szól majd magyarul. Ezt követően XVI. Benedek köszönti a koncerten jelen levő magyar állami és egyházi méltóságokat, a küldöttségek tagjait és a művészeket. Az este a Római Magyar Akadémián fogadással zárul.

A koncertre mintegy hatvan fős magyar delegáció érkezett a Vatikánba: az államfő mellett jelen lesz a Párizsból, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megalakulásának 50. évfordulóján rendezett ünnepségről érkezett Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, a kormánytagok közül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külugyminiszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Szabó Istvan református püspök, Kalota József ortodox érseki vikárius, Borberitz Pál katolikus pap, Farkas István piarista szerzetes, valamint Dúl Géza katolikus lelkipásztor, cigánypasztorációs referens.