Júlia, Rita

Rómában a Victoria Kamarakórus

2011.05.29. 10:08

Programkereső

Június 3-5. között rendezik meg az olasz fővárosban a Canto Sacro egyházzenei fesztivált, ahol június 4-én lép fel a szegedi énekkar Cser Ádám vezetésével.

A nemzetközi fesztiválra immár második alkalommal kerül sor a Santa Maria in Aracoeli bazilikában. A magyar együttes mellet olasz és német kórusok lépnek fel. Június 3-án az Ars Cantica Choir Marco Berrini vezetésével, június 5-én pedig a Calmus Ensemble énekel. A koncertek este kilenckor kezdődnek.

A Tomás Luis de Victoriáról elnevezett Victoria Kamarakórus 1998-as alapítása óta számos hazai és nemzetközi versenyen bizonyította tudását. Érdeklődésük középpontjában két korszak áll: a reneszánsz és a kortárs zene. Műsoraik összeállításánál fontos szempont, hogy olyan műveket énekeljenek, melyek ritkán kerülnek bemutatásra. A reneszánszon belül névadójukat különleges figyelem övezi, pár év elteltével szinte az összes művét magukénak tudhatják. Kortárs kompozíciók előadására illetve bemutatására gyakran kapnak felkérést, s mivel vezetőjük a vezénylésen túl zeneszerzéssel is foglalkozik, az ő műveit is rendszeresen énekelik. Cser Ádám a kórus alakulásának évében írta első kórusművét, melyet nagy sikerrel mutattak be. Idővel ebből hagyomány lett és évről-évre egyre nagyobb lélegzetű darabokat kapott az együttes, 2005 tavaszán a a Quia... című kompozíciót CD-n is kiadták.

Victoria Kamarakórus
Victoria Kamarakórus

Cser Ádám diplomáját a budapesti Zeneakadémia karvezetés szakán szerezte Erdei Péter és Jobbágy Valér tanítványaként. Egyetemi tanulmányainak idején a Szegedi Egyetemi Zenekar vezetője volt. A The MuSix énekegyüttes alapítója, 2003 óta a Victoria Kamarakórus művészeti vezetője és karnagya. Számos külföldi kurzus résztvevője, legutóbb a Luzerni Húsvéti Fesztiválon vett részt Bernard Haitnik kurzusán, melyről The New York Times is beszámolt.