Fülöp, Evelin

Joshua Bell az Academy of St. Martin in the Fields új zeneigazgatója

2011.05.31. 21:27

Programkereső

A világhírű hegedűművész Sir Neville Marriner nyomdokaiba lép.

Bell, aki 1998-ban Walton és Barber hegedűversenyeinek valamint Bloch Baal Shem felvételeiért elnyerte a Gramophone díjat is, a világ egyik legkeresettebb hegedűművésze. A zenekart 1958-ban alapította Sir Neville Marriner, aki a mindössze 21 éves hegedűs első lemezfelvételén is közreműködött - így a két művész ismerettsége nem újkeletű.

Habár több művészeti vezető, Iona Brown és Kenneth Sillito is folytatja a megkezdett zenei irányvonalat, 2000-ben Murray Perahia is csatlakozott vezető karmesterként, és egy újabb híres művész, Bell bevonásától az együttes aranykorszakának visszatérését várják a vezetők.

50BD590C-66F6-4892-9896-159DDA948028

Ellentétben más szólistákkal, akik hangszerüktől eltávolodva karmesterként folytatták pályájukat (mint például Nikolaj Znaider és Thomas Zehetmair), Bell a hegedű mellől fogja irányítani a zenekart. Mivel Bell hivatalos művésze a Sony Classic-nak, az első nagyobb projektjük az Academy of St. Martin in the Fields zenekrával Beethoven összes szimfóniájának felvétele lesz.

A lépés nem volt előzmény nélküli, hiszen a hegedűművész a Fidelio.hu-nak már 2009 tavaszán arról nyilatkozott, hogy bár nem szeretné letenni a hegedűt, többet fog vezényelni, mert sok ötlete van. Számos terve között említette, hogy "a kamarazenei repertoárt is szeretném bővíteni, aztán ott a vezénylés, a zeneszerzés... Szeretek kipróbálni mindent..." - mondta.