Júlia, Rita

Különleges koncertek, nagy karmesterek, kiemelkedő szólisták a Filharmóniai Társaság jövő szezonjában

2011.05.31. 08:36

Programkereső

Az "első zenekar" hangversenyeire június 30-áig lehet bérletet váltani az Operaházban. A megszokott hétfői időpont helyett a 2011/12-es évadban már pénteken és szombaton is koncertekkel várják a közönséget.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, azaz "Az első zenekar" visszatér régi hagyományaihoz: az együttessel a következő szezontól ismét a legnagyobb karmesterek és szólisták lépnek színpadra. "Szeretnénk, ha nem egy karmester ízlése nyomná rá bélyegét a koncertek stílusára, zenei világára, hanem a zenekar válna önálló 'egyéniséggé', bekapcsolódna, sőt meghatározó tényezővé válna a nemzetközi koncertéletben" - mondja Győriványi Ráth György, az együttes nemrégiben megválasztott elnök-karnagya.

Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház vezető vendégkarmesteri tisztét a világhírű Christoph Eschenbach vállalta a 2011/2012-es évadban. Eschenbach nemcsak egy-egy operát, hanem a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén két hangversenyprogramot is dirigál majd az Operaházban. Dohnányi Ernő, a magyar zenekultúra egyik legnagyobb alakja, évtizedeken át vezette a zenekart. Művei ismét hangsúlyos szerepet kapnak a kínálatban, leszármazottja, Christoph von Dohnányi pedig a következő szezonban végre dobogóra áll az együttes előtt. A neves karmesterek sora Frühbeck de Burgosszal és Christopher Hogwooddal, valamint Juraj Valcuhával, az Olasz Rádió Zenekarának vezető karmesterével egészül ki, a hazai karmesterek közül pedig Kovács Jánost és Héja Domonkost üdvözölheti a közönség az elnök-karnagy mellett. A hangversenyek közreműködőinek sorában fiatal akadémista tehetségekkel, az Operaházból ismert énekművészekkel és neves hangszeres szólistákkal találkozhat a közönség. A zenekar 159. évadjának színes kínálata a romantikus irodalomtól a 20. századi modern klasszikusokig terjed.

A jövő szezonban a megszokott hétfői időpont mellett pénteken és szombaton is várják a közönséget, újdonságként pedig vasárnap délelőtti, nyilvános főpróbáikon is részt vehet a hallgatóság. A hagyományos, Régi Zeneakadémiai sorozat mellett 10 koncertből álló kamarazene-sorozatot is indítanak: az Operaház Székely Bertalan termében zenekari művészek, s olykor énekes szólisták is várják a közönséget. A kamarazenei sorozat műsorszámaihoz Lator László költő válogat verseket, amelyeket Kubik Anna színművésznő szaval el. Műsorvezető: Ókovács Szilveszter.

Váltson bérletet a harmóniához! Az érdeklődőket június végéig 4, 5 és 6 előadásos bérletek várják már 1800 forinttól.

A Filharmóniai Társaság Zenekarának részletes évadterve ezen a linken érhető el.