Hella

Pécsi koncert Mádl Ferenc emlékére

2011.06.08. 16:11

Programkereső

Június 17-én adja első koncertjét Varnus Xaver a pécsi Kodály Központban. A hangversenyt az orgonaművész Mádl Ferenc emlékének ajánlja.

A Kodály Központ - amely a pécsi kulturális városrész, a Zsolnay Negyed közelében a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült meg 2010-ben - Magyarország egyik legszebb és legjobb akusztikájú koncert- és konferenciaépülete. A tizenegyezer négyzetméter alapterületű, multifunkcionalis komplexum kivételes adottságaival, csigavonalat formázó alaprajzával, szokatlan, derékszögek nélküli izgalmas belső kialakításával, hatalmas aranyló tereivel azonnal rabul ejti a látogatót. A Kodály Központ kiváló akusztikája, valamint hang- és fénytechnikája magyar-dán akusztikai mérnökök munkáját dicséri.

Varnus Xaver, Mádl Ferenc, Mádl Dalma
Varnus Xaver, Mádl Ferenc, Mádl Dalma

A május 29-én elhunyt köztársasági elnökre, Mádl Ferencre így emlékezik Varnus Xaver: "Mádl elnök úrtól kaptam meg egykor az egyik legmagasabb állami kitüntetést. Roppant szívélyes úriembernek és igazi européernek tartottam. 2004-ben részt vett hangversenyemen a Canterbury-i Székesegyházban. A koncert végi fogadáson a canterbury érsek, Rowan Williams megszorította a kezem, és angol embertől szokatlan közvetlenséggel ezt mondta: "Ha rajtam múlna, holnaptól ön lenne a székesegyház orgonistája!". Mádl elnök úr, aki ott állt mellette, szerényen csak ennyit mondott: "Bizonyára az érsek úrnak is akkor hatalma van a saját székesegyházában, mint nekem a saját köztársaságomban." Így hát, ha enyém lehet az a kitüntetés, hogy először szólaltathatok meg orgonát a pécsi Kodály Központban, szeretném Mozart Requiemjének jazz-feldolgozásával, és az egykori legendás orgonavirtuóz, Antalffy-Zsiross Dezső 1907-ben írt művének, a Böcklin festménye nyomán komponált Halottak szigetének pécsi ősbemutatójával elbúcsúzni a nemzet nagy halottjától."

A hangversenyen a világ tíz legjobb ütőegyüttesébe beválasztott Talamba, valamint a Vivat Bacchus Énekegyüttes működik közre, Hollerung Gábor vezényletével. A koncertre a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretében kerül sor.

Varnus Xaver (orgona)

2011. június 17. 20:00

Kodály Központ

POSzT
OFF-program