Konstantin

Fidelio Klasszik: Peller Károly, Ferencvárosi Nyár, Szegedi Szabadtéri

2011.06.09. 17:29

Programkereső

Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik június 11-i adásában.

Peller Károlynak, a Budapesti Operettszínház művészének második CD-je jelent meg a héten. A Kettecskén című lemezen duetteket énekel színpadi partnereivel, többek között Oszvald Marikával, Kalocsai Zsuzsával, Peller Annával, Kékkovács Marával és Szendy Szilvivel. A lemezbemutató sajtótájékoztatón Rick Zsófi járt.

Peller Károly - Dr. Bőregér
Peller Károly - Dr. Bőregér

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli ebben az évben a Szegedi Szabadtéri Játékok. A jubileumi évad nyitóelőadása Az ember tragédiája, melyet jelnyelvi tolmácsolással mutatnak be július 1-jén a Dóm téren. Nyugodtan nevezhetjük színháztörténeti pillanatnak is a szegedi bemutatót, ugyanis Magyarországon eddig még soha nem ülhettek be siket és nagyothalló nézők akadálymentesített szabadtéri előadásra. Bátyai Edina fesztiváligazgatót természetesen nemcsak a bemutató előadásról, hanem a teljes jubileumi évadról is kérdezte Hegedűs Claudia.

Bár még csak szűk fél éve indult útjára, immár 11 színház csatlakozott a 90 decibel Projecthez. Ez a kezdeményezés a siketek és nagyothallók számára tenné országosan akadálymentessé a színházi előadásokat. Az elmúlt hónapokban Budapesten, Miskolcon, Kecskeméten és Kaposváron mutattak be jelnyelvi tolmács közreműködésével különböző műfajú színházi darabokat. Nyáron is folytatódik a projekt, jelnyelvi tolmácsolással mutatják be ugyanis július 1-jén a Szegedi Szabadtéri Játékok 80. évadának nyitóelőadását, Az ember tragédiáját. Az előadások mindegyike az integráció jegyében jön létre, vagyis siket és halló nézők együtt ülnek a nézőtéren. A 90 decibel Projekt vezetőjét, Bonecz Ervint az előadások megvalósulásához szükséges szervezőmunkáról és a további tervekről kérdeztük.

Az ember tragédiája jeltolmácsolva - Takátsné Földi Zsuzsanna éppen Lucifer szerepét jeleli, mellette Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán, Blaskó Péter és Trill Zsolt
Az ember tragédiája jeltolmácsolva - Takátsné Földi Zsuzsanna éppen Lucifer szerepét jeleli, mellette Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán, Blaskó Péter és Trill Zsolt

A Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei rendezvényeinek sorában az egyik legnépszerűbb esemény a Ferencvárosi Nyár, illetve annak legkiemelkedőbb programsorozata, a júniusi Ferencvárosi Fesztivál, amely idén változatos programsorozatot kínál a korábbiaknál. A Bakáts téri templom előtt augusztus végéig közösségi helyszín várja a pihenésre, szemlélődésre vagy beszélgetésre vágyókat. Artisták, zsonglőrök, utcazenészek, komolyzenei koncertek, felolvasók, komédiások szokott és szokatlan helyszíneken és sok-sok meglepetés várja a Ferencvárosba látogatókat. Az idei programsorozatról Kirchkeszner Ágnessel, a Ferencvárosi Nyár programigazgatójával Kádár-Csoboth Judit beszélgetett.

A nyomorultaktól a Bánk bánig, a Lili bárónőtől a Popeye-ig, Szász Jánostól Ganxstáig: a felsorolásból is látszik, hogy van olyan színpad az országban, ahol szinte minden lehetséges. S hogy merre? A Budapesttől alig egy órányi autóútra működő Kecskeméti Katona József Színházban. Az intézmény igazgatóját, Cseke Pétert Papp Tímea kérdezte a mögöttük álló és az elkövetkezendő évadról.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.