Júlia, Rita

Liszt bélyeg és szerb zeneakadémisták koncertje

2011.06.12. 12:00

Programkereső

Liszt 200 címmel bélyeg kerül forgalomba a hónap közepén Szerbiában, és Liszt Ferenc születésnapja alkalmából három nagyváros zeneakadémiai növendékeiből összeállt zenekar ad hangversenyt június 20-án Zentán és másnap, június 21-én Belgrádban.

A Liszt-bélyegre pályázatot írt ki a belgrádi magyar nagykövetség és a Szerb Posta és Telefontársaság, együttműködésben a Távközlési és Információs társadalom Minisztériumával április 1-i beadási határidővel. A felhívásra 108 anyag érkezett, ebből választotta ki az öt tagú zsűri - két szerb festőművész, egy újvidéki magyar grafikus valamint Nikowitz Oszkár nagykövet és Goran Ciric, a szerb posta vezérigazgatója - a nyertes bélyeget: Boban Savic-Geto munkáját, az alkalmi bélyegzésre készített boríték Liszt grafikáját pedig Ivan Miladinovic grafikusművész készítette.

Savic-Geto a bélyegen az idős, fehérhajú Liszt Ferencet ábrázolta kék háttérrel, a portré körül kétoldalt fehér galambokkal. A bélyeg bal felső sarkában ott a 200-as szám - utalva az évfordulóra - piros-fehér-zöld színben. A borítékon, Ivan Miladinovic grafikáján a zeneszerző profilja látszik, előtte a zongora klaviatúrája és az alkalomra emlékeztető felirat. A bicentenárium zenei eseményét a kulturális attasé szervezte, Nis, Belgrád és Újvidék (Novi Sad) zeneakadémiáival, valamint Cuprija zenei tehetséggondozó intézetével. Ezekből a zenei intézményekből a cuprijai intézet négy tanára segítségével összeállítottak egy szimfonikus zenekart, Zenta helyet adott zenei táboruknak és június 20-án a zenekar a zentai színházban tartja a nyilvános főpróbát. A karmester, Ingrun Fussenegger Bécsből érkezik, az együttes Liszt Les Préludes című szimfonikus költeményét adja elő, zongorán pedig Lajkó István fiatal magyar zongoraművész a Mefisztó keringőt és az Esz-dúr zongoraversenyt játssza. A bemutató koncert, amely egyben a magyar EU-s elnökség záróhangversenye Szerbiában, június 21-én, kedden a belgrádi Kolarcev Dom hangversenytermében (Népfőiskola) lesz. Az eseményt Nikowitz Oszkár magyar nagykövet nyitja meg és Clemens Koja osztrák nagykövet üdvözli a megjelenteket.

Liszt Ferenc - Ilja Repin festménye 1886-ból (részlet)
Liszt Ferenc - Ilja Repin festménye 1886-ból (részlet)