Orbán

Bach összes orgonaműve Balatonbogláron

2011.06.15. 11:08

Programkereső

Június 17-én a Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus plébániatemplomban a Bach-i életművet 12 orgonaművész és 40 tanítvány szólaltatja meg.

A mintegy 300 darabból álló orgona-életművet Békéscsaba, Budapest, Eger, Debrecen, Miskolc, Pannonhalma, Pécs, Székesfehérvár, Szeged, Vác és Veszprém közép- és felsőfokú zenei intézményeinek hallgatói és tanárai szólaltatják meg. Két éve szintén maratoni koncerttel ünnepelték az új orgona átadását, de az akkori hangversenyektől eltérően most nem az idő, hanem a teljesség lesz a rekord azzal, hogy Bach életművét egyetlen előadásfolyamban mutatják be. A művésztanárok közül a legtöbbet Bednarik Anasztázia, Sztahura Ágnes és Varga Petra vállalt az előadásból: ők a mintegy 22 órás zeneanyagból mintegy nyolc órát játszanak a két manuálos, 30 regiszteres hangszeren.

A balatonboglári római katolikus templom orgonája
A balatonboglári római katolikus templom orgonája

Az eseményt a Balatonboglári Orgonáért Alapítvány szervezi, akik természetesen nem csak a maraton teljes hosszát meghallgató résztvevőkre, hanem az egy-két órát itt töltő érdeklődőkre is gondoltak. Lehetőség lesz szakaszonként jegyet váltani, és lesz két órára szóló "behallgató jegy" is, a koncert éjszakáján - péntek este 23 órától szombat reggel 7-ig - pedig ingyenesen élvezheti a közönség az orgonamuzsikát. A maratoni hangverseny zárásaként - tisztelegve a 200 éve született zeneszerző előtt - Liszt Ferenc B-A-C-H Prelúdium és Fúgáját Szamosi Szabolcs előadásában hallgathatják meg az érdeklődők.

Da Capo al Fine - Bach összes orgonaműve, Liszt ráadással

2011. június 17. 15:00 Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templom

Km.: Bednarik Anasztázia, Sztahura Ágnes, Varga Petra