Orbán

Kiállítás nyílt a Magyar Rádió Gyermekkórusának első harminc évéről

2011.06.15. 15:00

Programkereső

Külföldi fellépések emlékét őrző plakátok, színpompás lemezek, fekete-fehér és színes fényképek kalauzolják végig a látogatót a Magyar Rádió Gyermekkórusának első harminc évén azon a kiállításon, amely pénteken nyílt meg a XI. kerületi Budai Művészházban.
MR Gyermekkar
MR Gyermekkar

Botka Valéria, aki férjével, Csányi Lászlóval együtt több mint harminc éven át, 1954-től 1985-ig vezette a Magyar Rádió Gyermekkórusát. "Európa szinte minden országában jártunk, Japánban tizenhárom alkalommal voltunk, és énekeltünk Skandináviában, Kanadában is" - emlékezett vissza a kórus alapító karnagya, aki éppen pénteken ünnepelte 83. születésnapját.

Mint azt lánya, Csányi Valéria, a Magyar Állami Operaház karmestere elárulta, a tárlaton látható rengeteg fényképet, plakátot és külföldről begyűjtött relikviát - köztük japán maszkokat, legyezőket és apró szobrokat - a kórus egykori tagjai válogatták össze a több évtizednyi emléket felölelő családi gyűjteményből. A különleges tárlaton a gyermekkórus első koncertjének emlékét őrző 1956-os rádióújság borítójától kezdve, az énekesek egyenruháján át egészen az 1980-as évek plakátjaiig és fényképeiig követhetik végig az érdeklődők a gyermekkórus történetét.

A kiállítás létrehozásában a Budai Művészház Alapítvány mellett a nemrég megalakult Csányi László Baráti Társaság Egyesület is részt vett, amelynek célja a gyermekkórus első harminc évének feldolgozása, első lépésként az első generációk előadásait őrző lemezek digitalizálása. "Ahány országban voltunk, annyi nyelven énekeltünk" - mondta a falakat borító képeket böngészve Tímár Edit, aki 1963-tól volt a gyermekkórus tagja, később pedig tizenöt éven át dolgozott a kórus két karnagya mellett. "A kultúra kis követei voltunk ezekben az országokban. Volt, hogy a japán császári pár előtt léptünk fel, és mindig a prominens kulturális világ előtt adtunk telt házas koncerteket. Egy-egy turné akár két és fél hónapig is eltartott, és ilyenkor kétórás koncerteket énekeltünk végig" - emlékezett vissza az egykori kórustag.

A tárlatnak helyet adó Budai Művészház épülete 1980 és 2005 között a házaspár otthona volt. Csányi László 2005-ben bekövetkezett halála után Csányi Valéria varázsolta a kerület művészeti központjává a házat, ahol jelenleg zeneoktatás, balett- és jógatanfolyamok is folynak. Az ingyenes kiállítást mintegy két hétig, délutánonként, a Budai Művészház órái alatt kereshetik fel az érdeklődők.