Orbán

Négy zongoraverseny egy koncerten

2011.06.16. 12:00

Programkereső

A zene ünnepét Monoron a Vigadóban már vasárnap este köszöntik. Mocsári Károly a hangversenyen négy zongoraversenyt játszik el, ugyanis az Esz-dúr és az A-dúr koncert mellett a versenyműveknek nevezett Haláltáncot és Magyar fantáziát is megszólaltatja.

Mocsári Károly, a Monori Vigadó művészeti vezetője az újító zeneszerző és zongoravirtuóz szelleméhez egyaránt méltó műsort állított össze, amelyet a MÁV Szimfonikus Zenekar kísér Takács-Nagy Gábor vezényletével. A város ezzel a különleges eseménnyel tiszteleg az alkotó előtt születése 200. évfordulója alkalmából, és köszönti a zene európai ünnepét, amelynek hivatalos dátuma június 21. "A közönségnek nem lesz megterhelő a program. Nem szokták észrevenni, mert a Liszt-zene olyan izgalmas. De ezek a művek amúgy is alig húsz percesek - mondta el Mocsári Károly. - Számomra érdekes Takács-Nagy Gáborral karmesterként találkozni. Az idén a Royal Philharmonia Society díjával kitüntetett Takács Kvartett alapító első hegedűseként ismertem meg sok éve, talán másfél évtizede egy mexikói turnén."

Mocsári Károly egyébként májusban a Concours International de Piano de l'Ile de France, a Párizs "megyei" Nemzetközi Zongoraverseny zsűrijében dolgozott, és tagja a szeptemberi Budapesti Nemzetközi Liszt Zongorverseny ugyancsak internacionális zsűrijének, amelyet Charles Rosen amerikai zongoraművész vezet majd. "Részt vettem a versenyprogram összeállításában is, két javaslatot is tettem a többi versenyen szerzett tapasztalataim alapján. Az egyik az volt, hogy legyenek Liszt-dalok is, tehát dalkísérőként is mutassák be képességüket a versenyzők. A másik pedig az volt, hogy kelljen tudniuk a nevezőknek mind a négy említett zongoraversenyt, és a zsűri választhasson, hogy melyiket kívánja hallani. Ezt a javaslatot sajnos leszavazták, mondván, túl sok lenne, szerintem persze nem az. De kettőt mindenképpen játszaniuk kell Esz-dúr-Haláltánc és A-dúr-Magyar Fantázia párosításban. Így a zsűri a döntőben mégis elkerülheti, hogy háromszor vagy négyszer hangozzék el egyetlen versenymű" - fűzte hozzá a zongoraművész.

Mocsári Károly
Mocsári Károly