Irén, Írisz

A Budapesti Vándor Kórus Fóton

2011.06.17. 16:43

Programkereső

Június 25-én Pitti Katalin közreműködésével ad koncertet a neves együttes a fóti Szeplőtelen Fogantatás Templomban este héttől. A műsorvezető Tóth Anna zenetörténész lesz.

A Budapesti Vándor Kórus 1936-ban alakult amatőr énekkar, amely első karnagyának, a legendás Vándor Sándornak a nevét viseli. 1949 és 1999 között a kórus vezetője Révész László Liszt-díjas, Érdemes művész. Vezetésével a kórus nemzetközi elismerésre tett szert és értékes díjakat nyert a legrangosabb nemzetközi versenyeken, mint például Arezzóban, Montreux-ben, Tolosában, Tours-ban és Pescarában. Az együttes jelenlegi vezető karnagya Németh Zsuzsanna. Az elmúlt években a kórus jelentős szakmai sikereket ért el: az "Éneklő Magyarország" minősítő hangversenyén elnyerte a "Hangversenykórus Cum Laude" fokozatot, arany oklevelet szerzett a 10. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen és a Bad Ischl-ben rendezett 7. Nemzetközi Kórusnapokon egyaránt és 2007-ben Radnóti-díjat kaptak. 

Budapesti Vándor Kórus
Budapesti Vándor Kórus

Számos országban koncerteztek már, többek között Olaszországban és Lengyelországban is. Repertoárjukon reneszánsz madrigálok, klasszikus és romantikus mesterek művei, egyházzenei kompozíciók, operakórusok, népdalfeldolgozások, valamint hazai és nemzetközi kortárs művek is szerepelnek.