Orbán

Fidelio Klasszik: KLASSZ tehetségek, POSzT, Szent Szaniszló

2011.06.17. 13:17

Programkereső

Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről: többek között a Zene ünnepe, Herczenik Anna és Az elvarázsolt disznó a Fidelio Klasszik június 18-i adásában.

Június 8-án immár harmadik alkalommal mutatkoztak be gálakoncert keretében a Hungarofest KLASSZ Zenei Irodája által felkarolt pályakezdő muzsikus-tehetségek. Idén is öt fiatal zenész: Alpár Balázs, Móga Éva, László Fruzsina, Lajkó István és Madaras Gergely elindulását segítette a nemzetközi karrier felé vezető úton az ösztöndíj, amelynek keretében fél évet tölthettek el a fiatalok az általuk kiválasztott vagy a szervezők által felajánlott külföldi zenei intézményben, ezen felül a program a kedvezményezettek hazatérését követően segítséget nyújt magyarországi koncertek megszervezésében, illetve fellépési lehetőséget biztosít a KLASSZ Iroda rendezvényein. A félév lezárultával a fiatal muzsikusok a június 8-án az Eötvös10 Kulturális Színtérben megrendezett KLASSZ tehetségek gálakoncerten bizonyították, hogy a zsűri nem véletlenül választotta őket. A hangverseny előtt Batta András, a zsűri elnöke az ösztöndíjprogram különlegességeit ismertette és méltatta a fiatal tehetségeket.

Klassz tehetségek gála 2011 - Alpár Balázs, Lajkó István, László Fruzsina, Móga Éva, Madaras Gergely
Klassz tehetségek gála 2011 - Alpár Balázs, Lajkó István, László Fruzsina, Móga Éva, Madaras Gergely

Huszka Jenő és Martos Ferenc operettjét, a Lili bárónőt 1919-ben mutatták be. A darab a premier óta a műfaj egyik klasszikusává vált. Legismertebb dalai - a Cigaretta-keringő, a Tündérkirálynő, légy a párom, a Gyere csókolj meg, tubicám, az Egy férfi képe van a szívem közepében - az évtizedek alatt igazi slágerek lettek. A közkedvelt operettet június 24-én láthatják a nézők a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Lili bárónő címszerepét alakító Herczenik Annával Papp Tímea beszélgetett.

Jordán Tamás tíz évig volt a Pécsi Országos Találkozó művészeti vezetője. Tavalyi lemondása után idén egyetlen napra érkezett a fesztiválra mint díszvendég. Életmű-kiállítás nyílt a tiszteletére. A szombathelyi Weöres Sándor igazgatójával a megnyitó után Rick Zsófi beszélgetett.

Világpremiernek számító lemezbemutató koncertre készül a Honvéd Férfikar. A Strausz Kálmán vezette együttes Liszt Ferenc töredékben fennmaradt Szent Szaniszló című oratóriumát június 26-án mutatja be a Szent Imre templomban. Annak ellenére, hogy Liszt nem fejezte be a Szent Szaniszlót, még így is monumentális alkotásról van szó. A lemezen a zeneszerző másik kései remekműve, a Requiem is helyet kapott. A Liszt-albumot a koncert napjától, június 26-tól tudják megvásárolni az érdeklődők. A Fidelio Média gondozásában megjelenő dupla Liszt CD-ről Strausz Kálmán karnaggyal, a Honvéd Férfikar művészeti vezetőjével Hegedűs Claudia beszélgetett.

Honvéd Férfikar
Honvéd Férfikar

Újabb rendhagyó bemutatóra készülnek a Halastó Kulturális Egyesület tagjai. Az elsősorban amatőr énekesekből álló társaság egy kortárs angol zeneszerző, Jonathan Dove Az elvarázsolt disznó című meseoperáját viszi színre. Az előadás rendezője Göttinger Pál, zenei vezetője és karmestere Tóth Árpád. A kétrészes meseoperát június 24-én mutatja be a Halastó Kulturális Egyesület és a Bárka Színház a Magyar Szentföld Templomban. A 80 fős kórust megmozgató darabról a Halastó Kórus alapítóját, Tóth Árpád karnagyot kérdezte Hegedűs Claudia.

Június 21-én idén is több mint száz országban, köztük Magyarországon is megrendezik a Zene Ünnepe elnevezésű, egésznapos rendezvénysorozatot, amelyet 1982-ben szerveztek meg először Franciaországban Maurice Fleuret (Morisz Flöré) francia zenetudós javaslatára, aki a nyár első napját a világon mindenütt zenével képzelte el. Először Hollandia csatlakozott a kezdeményezéshez, majd a mozgalom nagy sebességgel terjedni kezdett az egész kontinensen. Azóta Európa több nagyobb városában, minden évben ugyanazon a napon, június 21-én egyszerre kerül megrendezésre a hatalmas utcabál, hogy napkeltétől napnyugtáig zene töltse be minden település összes sarkát, zegzugát. A Zene Ünnepe a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Zeneiskolák, zenei múzeumok nyitják meg Európa-szerte kapuikat, komolyzenei együttesek, jazzisták, népdalénekesek, DJ-k és rockzenészek váltják egymást a szabadtéri és klubszínpadokon. Magyarország 1997-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amikor Budapest is aláírta a Zene Ünnepe nyilatkozatot, amelyben az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség vezérelveit jelölik meg elsődlegesen követendőként. A cél, hogy egyszerre, egy időben, az egész ország területén és határainkon túl ezen a napon minden a zenéről szóljon. Idén Budapesten hozzávetőlegesen 60 helyszínen, országosan pedig 20 további helyszínen nagyságrendileg 160 produkció látható majd ezen a kivételes napon. Náray Mártonnal, a Zene Ünnepe Alapítvány hazai főkoordinátorával Kádár-Csoboth Judit beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 19-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.