Dezső

Bányai Miklós felügyeli a Zeneakadémiát

2011.06.21. 20:53

Programkereső

Bányai Miklóst bízta meg a Zeneakadémia rekonstrukciójának felügyeletével június 20-i hatállyal a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Batta András reméli, hogy segítségével sikerül mielőbb célba juttatni a 6 milliárd forintos, EU-s támogatású beruházást.

A rektor kedden elmondta az MTI-nek, úgy látja, július végén megkezdhetik a költözést az új, Wesselényi utcai oktatási és igazgatási épületbe, amely segíti az egyetem működését. A műemléki védettséget ugyan nem élvező, de városképileg fontos Wesselényi utcai épületet, amelyet a Zeneakadémia számára alakítottak át, Feszl Frigyes tervezte, és korábban is iskolaként működött.

Szerkezetkész a Zeneakadémia Wesselényi utcai épülete
Szerkezetkész a Zeneakadémia Wesselényi utcai épülete

Az előzetes kalkuláció szerint nettó 6 milliárd forintba kerül a Zeneakadémia 1907-ben megnyílt, Liszt Ferenc téri műemlék épületének korszerűsítése. A felújítás végén a korábbi 9316 négyzetméter szintterület 11 040 négyzetméterre bővül. Semmilyen további beruházásról egyelőre nincs szó. Mivel a Zeneakadémia finanszírozásából korában 228 millió forintot zárolt a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az intézmény működése nagyrészt ennek következményeként pénzügyileg válságossá vált.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői májusban azt kezdeményezték a nemzeti erőforrás miniszternél, hogy a tárca nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére a rendkívüli pénzügyi helyzet kezelésére; a Török László főigazgató ekkor benyújtotta lemondását.
Bányai Miklós megbízása határozott időre, a rekonstrukciós beruházás jogerős használatbavételi engedély kiadásával történő befejezéséig, de legkésőbb 2013. december 31. napjáig szól - közölte a NEFMI sajtó- és kommunikációs titkársága kedden az MTI-vel. Bányai Miklós feladata lesz többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tavaly kezdődött rekonstrukciós munkálatainak figyelemmel kísérése, valamint az esetlegesen felmerülő hiányosságok kivizsgálására vonatkozó javaslattétel.

A NEFMI közleménye szerint Bányai Miklós 1971-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnök Karán, majd 1975-ben okleveles mérnök-közgazdász diplomát szerzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. A rendszerváltás előtt a Láng Gépgyár kereskedelmi igazgatója, majd az Ipari Minisztérium miniszteri biztosa volt, 1990 után az MHB-Daewoo Bank vezérigazgató-helyetteseként és a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank vezérigazgatójaként dolgozott.