Hella

Liszt-ritkaság lemezen, hangversenyen és webrádión

2011.06.21. 19:37

Programkereső

Igazi zenei ritkasággal lepi meg a Liszt-rajongókat a bicentenárium évében a Honvéd Együttes és Fidelio. Az utolsó opuszok egyikeként számon tartott, befejezetlen Szent Szaniszló oratórium eddig a Liszt-kutatókon kívül szinte mindenki számára ismeretlen volt, most azonban megjelent lemezen, melynek bemutatója június 26-án lesz.
Szent Szaniszló sajtóbemutató
Szent Szaniszló sajtóbemutató

Az idős Liszt utolsó zenei megnyilatkozásáról, egyben egy ízig-vérig romantikus, megkapóan személyes hangú műről van szó, amely töredékességében is lenyűgözően grandiózus. Ha elkészülhetett volna a teljes opusz, valószínűleg a Liszt-életmű egyik legfontosabb darabjaként tekintenénk rá már évtizedek óta. A Szent Szaniszló oratórium Liszt Ferenc és a romantikus zene talán „leglengyelesebb" műve, amelynek egyik interlúdiuma nem más, mint Lengyelország jelenlegi nemzeti himnusza.

A Fidelio Média kiadásában megjelent duplalemezes album exkluzív kivitelben, 24 oldalas magyar-lengyel-angol nyelvű kísérőfüzettel és benne a teljes szövegkönyvvel kerül a lemezboltok polcaira. A kiadvány támogatói és együttműködő partnerei a Balassi Intézet, a Lengyel Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap.

Szent Szaniszló CD
Szent Szaniszló CD

A Strausz Kálmán vezette Honvéd Férfikar, a Budapesti Stúdió Kórus, az Óbudai Danubia Zenekar és Fidelio Média ezzel a különleges kiadvánnyal kíván tisztelegni a 200 éve született Maestro emléke előtt. A lemezbemutató koncert kiemelkedik a bicentenárium eseményei közül és egyben a magyar EU-elnökség hivatalos programja. A magyarországi bemutatóra 2011. június 26-án este nyolc órától kerül sor a budai Ciszterci Szent Imre templomban (1114 Budapest, Villányi út 25.). A hangversenyen közreműködik Wiedemann Bernadett, Haja Zsolt, Kovács István, a Budapesti Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar és az Óbudai Danubia Zenekar, vezényel Strausz Kálmán.

A Fidelio Média a Szent Szaniszló megjelenésével közel egy időben, június elején indította el első online rádióját, a Liszt FM-et. A Fidelio.hu címoldaláról elérhető, bármely szabványos böngészővel, de akár okostelefonnal is egyszerűen hallgatható csatorna - ahogyan a neve is mutatja - szintén a Liszt-évforduló jegyében fogant. A Liszt FM 0-24 órás programjában zömmel (a műsoridő min. 50%-ában) Liszt-művek szerepelnek, a többi időben pedig Liszt életében fontos szerepet játszó szerzők művei hallhatóak - a legkiválóbb előadók tolmácsolásában. A Szent Szaniszló oratórium felvétele a Liszt FM-en először 2011. június 24-én, pénteken este hat órai kezdettel lesz hallható, amelyet a rákövetkező hetekben még több ismétlés követ majd - addig is néhány részletet meghallgathatnak a lemezbemutató sajtótájékoztató videófelvételén!