Bernát, Felícia

Újra gitárzene Balatonfüreden

2011.06.21. 08:30

Programkereső

Június 25-ig várja a gitárzene szerelmeseit a hatodik Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál.

A rendezvénysorozat a klasszikus és kortárs gitárzene legnagyobb hazai, nemzetközi szinten is elismert seregszemléje, amelyre a nemzetközi gitárélet krémjét valamint legígéretesebb fiatal művészeit hívták meg a szervezők. A fesztivált Roland Dyens francia gitárművész-zeneszerző koncertje nyitotta meg, 19-én lépett fel Aniello Desiderio olasz gitárművész,  20-án pedig a fiatal, de már 17 nemzetközi versenyen győzedelmeskedő Anabel Montesinos művésznő Spanyolországból, valamint a Marco Tamayo Kubából. Június 21-én  Magyarország jeles képviselőjéé a színpad, Eötvös József Liszt-díjas gitárművész koncertje lesz, akinek Goldberg Variációk című átirata az évszázad átirataként vonult be a gitárirodalomba.

Eötvös József
Eötvös József

A fesztivál második felében a világ egyik kiemelkedő, briliáns technikájú gitárvirtuózát, Marcin Dyllát hallhatjuk az Anna Grand Hotel Dísztermében. A sokszoros versenygyőztes művész Lengyelországból érkezik. Különleges showműsort garantál június 23-án a Brazíliából érkező Celso Machado, aki két világzenei és egy filmzenei díjjal is büszkélkedhet. Ígéretes fiatal magyar gitárosokat is hallhatunk a fesztiválon. Június 24-én a 11 éves Szalai Lotti aki a lengyelországi Sanokban 3. helyezést ért el, valamint Tóth Melinda,  aki a Pármai Nemzetközi Gitárversenyen első helyezést ért el. A rendezvény június 25-én 21:00 órakor fergeteges Flamenco Esttel zárul, táncosokkal, énekkel, gitárral, ritmussal.

Délelőttönként mesterkurzusok, hangszer és kottakiállítás valamint vásár várja az érdeklődőket. Az esti koncertek helyszíne a megújult Vaszary Villa, a Kisfaludy Galéria, a patinás Anna Grand Hotel Díszterme, és a Flamenco Estnek a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ ad otthont. További információ: http://www.balatongitar.hu/