Konstantin

Győri Filharmonikusok: évadzáró száz koncert után

2011.06.22. 15:30

Programkereső

Kereken száz koncertet adott a most véget érő hangversenyszezonban a Győri Filharmonikus Zenekar, és a fellépések száma nem lesz kevesebb a következő évadban sem, amikor világhírű vendégkarmesterekkel és szólistákkal koncertezik az együttes.

A zenekarnak a következő napokban lesz még néhány fellépése: szerdán a Liszt-évhez kapcsolódóan a Győri Balettel közös előadásban visszük színre a Magyar Rapszódia című produkciót Liszt Ferenc Magyar rapszódiák című művére a Győri Nemzeti Színházban. A zenekart Berkes Kálmán Liszt-díjas karnagy vezényli. Liszt Koronázási miséjét a bazilikában szólaltatják meg a győri filharmonikusok június 27-én Medveczky Ádám vezényletével. Az együttes utolsó hangversenyének ebben az évadban a győri Xántus János Múzeum belső udvara ad helyet július 3-án.

Győri Filharmonikus Zenekar
Győri Filharmonikus Zenekar

A most záruló évadban lezajlott külföldi vendégjátékok közül kiemelkedik a klagenfurti Mahler fesztivál. A zeneszerző halálának 100. évfordulója tiszteletére tartott koncerten a győri zenekar három Mahler szimfóniát játszott nagy sikerrel. A szeptemberben induló új hangversenyszezonban világhírű vendégkarmesterekkel és szólistákkal, köztük Kobajasi Kenicsiróval, Kocsis Zoltánnal, Jandó Jenővel és Lukács Gyöngyivel koncertezik az együttes. Kobajasi Kenicsiro Verdi Requiemjét vezényli október 29-én, Jandó Jenő zongoraestjét decemberben tartják, műsorán Liszt-művek szerepelnek. A győri filharmonikusok februári Mozart-koncertjén pedig Gilbert Varga, a zenekar egyik bérletsorozatának nevét adó Varga Tibor fia dirigál. Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok vezetője 2012. február 10-én vezényli az együttest: ezúttal Beethoven VI. szimfóniája és két Strauss-mű hangzik fel.