Fülöp, Evelin

Fidelio Klasszik: Bartók Fesztivál, Moholy-Nagy, Szegedi Szabadtéri

2011.06.24. 14:30

Programkereső

Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik június 25-i adásában.

Szombathelyen július 11-én kezdődik és július 18-ig tart a Nemzetközi Bartók Szeminárium Fesztivál, amelyet idén „Bartók - elődök kortársak, követők" szlogennel rendeznek meg. A program tehát nem csupán a Bartók utáni zenét állítja a középpontba, hanem azoknak a zeneszerzőknek művészetével is foglalkozik, akik Bartókra nagy hatást gyakoroltak, valamint Bartók életművét az új zene bemutatásával ötvözi. A mesterkurzusokat olyan jeles előadók, professzorok tartják, mint Peskó Zoltán, Tihanyi László, Eckhardt Gábor, Nagy Péter, Pauk György, Kim Kashkashian, Jacques Zoon és Meláth Andrea; a fesztivál koncertjein fellép mások mellett Ránki Dezső zongoraművész és László Attila gitárművész is. A rendezvényt Igric György ismertette a Filharmónia Budapest nyár eleji sajtótájékoztatóján.

Moholy-Nagy László: Cím nélkül (1939)
Moholy-Nagy László: Cím nélkül (1939)

A soros EU-elnökség alkalmából a Ludwig Múzeumban 2011. június 9-én nyílt kiállítás Moholy-Nagy László munkáiból. A tárlat a művész fényképeit, fotogramjait, filmjeit, „fénnyel készült" munkáit helyezi a középpontba. A világ több mint húsz múzeumából és magángyűjteményekből származó, mintegy 200 műtárgyat és dokumentumot felvonultató kiállítás Madrid, Berlin és Hága után érkezik Budapestre, s magyar vonatkozású fényképekkel, hazai gyűjteményekben őrzött kiadványokkal és Moholy-Nagy László családjának köszönhetően a korábbi helyszíneken nem szereplő értékes dokumentumokkal egészül ki. A kiállítás jelentőségéről, tematikájáról és a tárlat kapcsán megjelent különleges kiadványokról Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója beszélt a kiállítás ünnepélyes megnyitója előtt.

Az idén 80 esztendős Szegedi Szabadtéri Játékok nyitódarabja július 1-jén Az ember tragédiája. A fesztivál ünnepi előadását jelnyelvi tolmácsolással mutatják be. A Dóm téren Ónodi Eszter alakítja Évát, Rátóti Zoltán lesz Ádám, és Trill Zsolt mutatkozik be Luciferként. A darab rendezőjével, Vidnyánszky Attilával, valamint Ónodi Eszterrel és Trill Zsolttal Hegedűs Claudia beszélgetett.

Az ember tragédiája jeltolmácsolva - Takátsné Földi Zsuzsanna éppen Lucifer szerepét jeleli, mellette Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán, Blaskó Péter és Trill Zsolt
Az ember tragédiája jeltolmácsolva - Takátsné Földi Zsuzsanna éppen Lucifer szerepét jeleli, mellette Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán, Blaskó Péter és Trill Zsolt

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es évadának egyik bemutatója júliusban Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb és legjelentősebb operettje, A víg özvegy lesz, amely négy alkalommal kerül majd színpadra. A mű - hallatlan sikere mellett - zeneileg rendkívül nagyformátumú, az operaházak repertoárján is gyakran szerepel. A szereposztás tekintetében a nagy népszerűségnek örvendő közönségkedvencek mellett operaénekesekre is számíthatnak a nézők. A víg özvegy címszerepét alakító Herczenik Annával Papp Tímea beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 26-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.