Hella

Riccardo Muti vezeti a Chicagói Szimfonikusok európai turnéját

2011.06.26. 10:00

Programkereső

A júliusban hetvenedik születésnapját ünneplő, Birgit Nilsson-díjas olasz karmester, Riccardo Muti vezeti a Chicagói Szimfonikus Zenekar augusztus végén kezdődő európai turnéját. Először a Salzburgi Ünnepi Játékokon lépnek fel.
Riccardo Muti
Riccardo Muti

A Grosses Festspielhausban július 26-án a brit-amerikai zeneszerző, Bernard Rand Danza Petrificada című, 2010-ben írt művét mutatják be, amelyet mexikói tradicionális dallamok inspiráltak, majd Richard Straus Halál és megdicsőülés című szimfonikus költeményét, valamint Sosztakovics V. szimfóniáját adják elő. Másnap ugyanitt Hindemith Esz-dúr szimfóniáját és Prokofjev Rómeó és Júlia-szvitjét szólaltatják meg. Salzburgból Luzernbe, majd Luxemburgba utaznak, szeptember 2-án Muti a párizsi Salle Pleyelben vezényli őket, majd a drezdai Semperoperben lépnek pódiumra, szeptember 5-én pedig a bécsi Musikvereinsaal közönsége hallhatja-láthatja a zenekart és a karmestert. 

Muti február elején egy chicagói próbán összeesett, szívritmuszavarokkal vitték kórházba. Később szívritmus-szabályozót kapott és visszatért a pódiumra, az egységes Itália létrejöttének évfordulóját ünneplő márciusi koncerteken a régi frissességgel vezényelt. Az általa alapított Salzburgi Pünkösdi Fesztivált is levezette, ám a művészeti vezetői posztot átadta Cecilia Bartoli énekesnőnek.