Fülöp, Evelin

Liszt-kiállítás Bayreuthban

2011.06.29. 10:42

Programkereső

Liszt Ferenc és Bayreuth, valamint a zeneszerző és a szintén világhírű Richard Wagner kapcsolatát mutatja be a németországi városban június 29-én nyíló kiállítás.

A 200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc életének utolsó éveiben többször járt Bayreuthban, ahová személyes szálak fűzték: egyik legjobb barátja az ugyancsak világhírű Richard Wagner volt. A német zeneszerzővel, a Bayreuthi Ünnepi Játékok megalapítójával 1848 februárjában Drezdában ismerkedtek meg és szoros barátság alakult ki közöttük. Liszt második lánya, az 1837-ben született Cosima Wagnerhez ment feleségül 1870-ben.

Bayreuthi Történeti Múzeum
Bayreuthi Történeti Múzeum

Liszt először 61 éves korában, 1872-ben járt Bayreuthban, ez a Bayreuthi Történeti Múzeum kiállításának kiindulópontja. Wagner 1883-ban bekövetkezett haláláig Liszt még tizenegy alkalommal látogatott el a városba, közben támogatta a Festspielhaus építésére indított gyűjtést és segített az ünnepi játékok elindításában is. "Az ünnepi játékok ötlete teljesen magával ragadta, ahol és ahogyan csak tudott, mindenütt ezért kampányolt" - fogalmazott a múzeumigazgató.

Wagner halála után Liszt bayreuthi látogatásai ritkultak. Lánya, Cosima ugyanis "sztárvendégként" kezelte híres, a közönség által csodált apját, a Wahnfried-villában tartott estélyeket és fogadásokat általa tette rangosabbá, azért vele, mert Wagner már nem élt - tette hozzá Sylvia Habermann. Bayreuthban, az ünnepi játékok idején érte a halál Liszt Ferencet 1886-ban. Már betegen érkezett az eseményre, a Parsifalt, valamint a Trisztán és Izoldát azonban még megtekintette, mielőtt tüdőgyulladás következtében meghalt; a ház falán ma tábla őrzi emlékét. Kívánságának megfelelően Bayreuthban temették el; szülőhelye, Doborján (ma az ausztriai Raiding) és az évek óra vele élő Carolyne Sayn-Wittgenstein nem kis sajnálatára.

Az október 2-ig látható bayreuthi kiállítás felidézi a Liszt temetése körül kialakult vitát és emlékeztet arra is, milyen hatalmas gyászmenet kísérte a zeneszerző-zongoraművészt utolsó útján a városból a temetőbe. "Több mint száz koszorú volt ott, a legfontosabbat Viktória angol királynő küldte" - jegyezte meg Sylvia Habermann. 

Bayreuthban nemcsak az ünnepi játékok ideje alatt, hanem egész évben koncertekkel, felolvasásokkal, előadásokkal és kiállításokkal emlékeznek Liszt Ferencre. Nicolaus Richter, a város zenei és színházi biztosa egy korábbi interjúban azt hangsúlyozta: ha Liszt nem élt volna, a bayreuthi játékokra is aligha került volna sor. Emlékeztetett arra, hogy barátságuk során Liszt Ferenc többször is pénzügyileg segítette a nehéz anyagi helyzetbe került Wagnert és művészileg is támogatta őt.