Emil, Csanád

Fidelio Klasszik: Szent Szaniszló, Bella Máté, Művészetek Völgye

2011.06.30. 19:28

Programkereső

A Fidelio Klasszik július 2-i adásában megszólal Fullajtár Andrea és Göttinger Pál, valamint Turjányi Miklós, a Zempléni Fesztivál igazgatója is.

Mint arról már korábban beszámoltunk, június végén páratlan komolyzenei ritkasággal lepte meg a Liszt-rajongókat a Honvéd Együttes és a Fidelio. A 200 éve született zeneszerző utolsó alkotói periódusában keletkezett Szent Szaniszló című oratórium eddig ugyanis a Liszt-kutatókon kívül szinte mindenki számára ismeretlen volt. A Strausz Kálmán vezette Honvéd Férfikar, a Budapesti Stúdió Kórus és az Óbudai Danubia Zenekar előadásában hallható Liszt Ferenc mű töredékességében is monumentális, több mint 90 perces alkotás. A kései remekműről Molnár Szabolcs zenekritikussal beszélgetett Hegedűs Claudia.

Szent Szaniszló CD
Szent Szaniszló CD

Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Miután tisztázzák a félreértést, képtelenek abbahagyni a levelezést és egyre mélyebben lesznek részesei egymás életének. A Gyógyír északi szélre című darabot Fullajtár Andrea és Őze Áron szereplésével, Göttinger Pál rendezésében július közepén mutatja be az Orlai Produkciós Iroda előbb Balatonföldváron, majd az Óbudai Társaskörben. Rick Zsófi egy próba után beszélgetett Fullajtár Andreával és Göttinger Pállal.

Bár Bella Máté zeneszerző még csak a napokban végez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, számos hazai és külföldi versenydíjban részesült és több színházi darab kísérőzenéjét jegyzi. Két évvel ezelőtt megnyerte az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny kamarazenei kategóriáját. Karafiáth Orsolyával írt zenés darabja, A macskadémon pedig a Madách Színház musicalpályázatán ért el 3. helyezést. A kísérletező kedvű ifjú komponista a közeljövőben nem hagyja abba sem a tanulást, sem a műfajok közötti "kalandozást", mert mint mondja, az alkalmazott művészet éppúgy izgatja, mint a saját művek komponálása. Bella Mátéval Hegedűs Claudia beszélgetett.

Bella Máté
Bella Máté

Az idei Művészetek Völgye alkalmával három településen mintegy kétezer program várja az érdeklődőket július 22. és 31. között. A Művészetek Hölgye újra Palya Bea, kinyitja kapuit a Kaláka Versudvar, lesz Hobo-retrospektív és néprajzi dokumentumfilm-fesztivál. A Művészetek Völgye igazgatójával, Márta Istvánnal Papp Tímea beszélgetett.

Idén immár huszadik alkalommal várja látogatóit augusztus 12. és 20. között a Zempléni Fesztivál. Az összművészeti seregszemle programkínálatában ebben az évben is rangos komolyzenei koncertek, irodalmi, színházi és táncos estek, könnyűzenei és jazzprogramok, kiállítások kapnak helyet. A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendégegyüttes és szólista lép fel évről évre Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein. A jubileumi év kiemelt programjairól Turjányi Miklós fesztiváligazgatót Hegedűs Claudia kérdezte.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 3-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.