Antal, Antónia

Granadában bemutatták Dargay Marcell zongoradarabját

2011.07.01. 14:00

Programkereső

A hatvanadik Granadai Nemzetközi Zenei és Táncfesztiválon Festival tartották a MUSMA (Music Masters on Air) 2011-es első workshopját. A MUSMA-t a fiatal európai zeneszerzők és előadók indulásának segítésére hozták létre tavaly, a projektben tíz ország működik együtt.
Erdődy Orsolya
Erdődy Orsolya

Erdődy Orsolya, a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának vezetője, aki csütörtökön késő este érkezett vissza Granadából, elmondta, hogy a Manuel de Falla Auditóriumban az idén Gundel-díjjal elismert Palojtay János sikerrel mutatta be a program magyar résztvevőjének, Dargay Marcellnek a zongoradarabját. "A MUSMA alapításában a Hungarofest Klassz Zenei Irodája a kezdettől tevékenyen dolgozott, a projekt nagyon a profilunkba vág, hiszen a célja az, hogy fiatal zeneszerzőket, muzsikusokat mutasson be szerte Európában. Ezzel lendületet adjon elindulásukhoz, és elérje, ismerjék meg egymást és egymás munkáit" - részletezte Erdődy Orsolya. Az idei nyitó workshopnak a granadai fesztivál négy napon át, június 27-től 30-ig adott helyet. A műhely munkájában Magyarországon kívül Lengyelország, Csehország, Szerbia, Szlovénia, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Belgium és Törökország egy-egy ifjú komponistája, zenésze vett részt. 

"A vendéglátó spanyolok a Liszt-évforduló okán azt javasolták, hogy kérjék fel a fiatal alkotókat, komponáljanak a Liszt és a természet témára öt perces szóló zongoradarabot. Egy-egy rádióadó is részese a projektnek (a magyar partner az MR3 Bartók rádió), így a workshopot nem pusztán erősen támogatta, hanem jelen volt a EBU (European Boradcasting Union) képviselője. Az EBU az elhangzó műveket sorra kiajánlja a tagállamoknak, nem csupán azoknak, amelyek a MUSMA tevékenységében érdekeltek" - fűzte hozzá Erdődy Orsolya. A Hungarofest Klassz Zenei Irodájának egyik fontos programja a Liszt és Európa című kamarazenei fesztivál, amelyet szeptember 29. és október 2. között rendeznek meg, és amelynek művészeti vezetője Várjon Dénes zongoraművész. Ennek nyitó napján hangzik el Palojtay János és Fejérvári Zoltán előadásában Thomas Smetryns belga, Vít Zouhat cseh, Mateusz Ryczek lengyel, Iluminada Pérez Frutos spanyol és természetesen Dargay Marcell zongoraműve.