Etelka, Aletta

Megvannak a ZENE.ON pályázat nyertesei

2011.07.01. 15:28

Programkereső

A májusban kiírt pályázatra négy kategóriában lehetett jelentkezni, szavazni a Facebook közösségi portálon lehetett.

Az E.ON Hungária Zrt. által meghirdetett két felhívás, a Liszt-évhez kapcsolódó ZENE.ON elnevezésű tehetségkutató és a Tetterő önkéntességi pályázat díjait csütörtökön adtak át Budapesten. A zenei amatőr tehetségkutató 500 ezer forintos közönségdíját az esztergomi Fenyves Krisztián kapta. A zsűri, amelynek az energiaszolgáltató munkatársain kívül Harcsa Veronika és Ittzés Tamás volt tagja, a 250 ezer forintos egyéni díjat a bajai Makaji Máté zongoristának ítélte oda. A nyertes Pécsett építészetet tanul és igen kreatívan dolgozta fel Liszt egyik művét. Ugyancsak 250 ezer forintos egyéni díjat kapott Barbarics Csanád, a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény zongorista növendéke.

Devich Gergely
Devich Gergely

A budapesti Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola Zenekara is 500 ezer forintot érdemelt ki, mert Devich Gergely, Dolfin Benedek, Harangozó Máté gordonka-, Dolfin Benjamin fagott- és Nguyen Vivien orgonajátékát a Facebook közönségének tetszési mutatója alapján a zsűri igen magasra értékelte a 14 évesnél fiatalabbak kategóriájában. Harcsa Veronika énekesnő kiemelte: az öttagú zenekar nagy és örömteli meglepetést szerzett neki felkészültségével, zene iránti odaadásával. Ugyanilyen összegű elismerést kapott a 13 értelmileg sérült fiatalból álló Parafónia Zenekar a 14 év fölöttiek korcsoportjában. Kreativitásáért kapott 100 ezer forintos különdíjat a debreceni Fábry Bálint, aki beküldött videójában három hangszeren is játszott.

A pénzdíjak átadása után koncertet adtak a nyertesek, valamint a Harcsa Veronika Quartet és a Bohém Ragtime Jazz Band a Vörösmarty téren. Emellett az idei Sziget fesztiválon a Fidelio Octopus Összművészeti Színpadán is felléphetnek a fiatal muzsikusok.

Az idei önkéntesség évéhez kapcsolódva meghirdetett E.ON Tetterő pályázat zsűrije - Szalay Kriszta, Radácsi László szakértő és F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezetője - a több száz jelentkező közül a Corvinus Egyetem Társadalomelméleti Szakkollégiumának önkéntesei számára ítélte az 1 millió forintos fődíjat. A fiatalok Bonyhádon fognak hátrányos helyzetű családok lakásainak felújításában dolgozni. A közönségszavazatok alapján félmillió forintot kapott a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola önkéntes csapata, ők iskolájuk tornatermének felújítására fordítják a pénzt. Szalay Kriszta színésznő a díjátadón elmondta: úgy látja, érzelmileg nagy baj van a társadalom, ennek kiküszöböléséhez van szükség a hasonló kezdeményezésekre, az önkéntességre.