Luca, Ottilia

Csáki András sikere Amerikában

2011.07.04. 18:08

Programkereső

Az ifjú gitárművész a Guitar Foundation of America (GFA) megmérettetésén nyerte el a második díjat.

A Georgia állambeli Columbusban helyi idő szerint vasárnap este rendezett döntőben a magyar művész egy orosz, egy francia és egy egyesült államokbeli gitárossal versenyzett a héttagú zsűri és a közönség előtt. A rangos versenyt végül az orosz Vlagyimir Gorbacs nyerte, akinek jutalma a pénzdíj mellett egy 50 állomásos koncertturné, bemutatkozó est a Carnegie Hallban, lemezfelvétel a Naxos és GHA kiadóknál, valamint több gitárhúr-készlet. Csáki András a háromezer dolláros pénzjutalom mellett értékes gitárhúrokat és hangszer-kiegészítőket nyert az amerikai versenyen, ahol a harmadik helyen a francia Damien Lancelle, a negyediken pedig a hazai Jeremy Collins végzett.

Csáki András
Csáki András

Csáki András 1981-ben született Budapesten, 11 évesen kezdett el gitározni. 1996-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendéke volt, tanulmányait 2002-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen olyan elismert magyar gitárművészeknél folytatta, mint Eötvös József, Roth Ede és Szilvágyi Sándor. 1995-től számos mesterkurzuson vett részt. Nemzetközi karrierje 1999-ben kezdődött, amikor Chilében megnyerte a XXVI. Dr. Luis Sigall Nemzetközi Zenei Versenyt, ennek köszönhetően koncertezett például Angliában, Franciaországban, Görögországban, az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban és Kanadában is.

Számos nemzetközi verseny győztese és különdíjasa Európában, Dél-Amerikában és Ázsiában. Olyan tekintélyes versenyek győztese, mint a Tokiói Nemzetközi Gitárverseny (2008), a Michele Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (2009) vagy a Nikita Koshkin Nemzetközi Gitárverseny (2010). Csáki András több ösztöndíjat is elnyert, Junior Prima díjas és tavaly Márciusi Ifjak Díjjal tüntették ki.

Korosztályának egyik legaktívabb magyar klasszikus gitárosaként gyakran kap felkérést különböző kamaraprodukciókra is, valamint rendszeresen fellép versenyművek szólistájaként is neves szimfonikus zenekarokkal. 2009-ben megjelent első önálló lemeze My Favourite Pieces (Kedvenc darabjaim) címmel, 2010 áprilisban Kanadában készítette el új szólólemezét a Naxos Classic Versenygyőztesek sorozatában. Csáki András tanít is a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban, valamint a Zeneakadémián.

A gitárművész a Fideliónak adott korábbi interjújában arról is beszélt, hogyan szokott kikapcsolódni a sok verseny és munka után: "Nagyon szeretem a műszaki dolgokat: imádok vezetni, érdekelnek a repülők. Azért is jó messzire utazni, mert egy Boeing 747-es repülőgép mindig lenyűgöz. Az autó nagy kedvenc, és kirándulni is szeretek, persze az olvasást sem hanyagolom."