Sándor, Ede

Idén Sopronban lesz Haydn-fesztivál

2011.07.04. 07:43

Programkereső

A Budapesti Vonósok kamarazenekar tagjai 1995-ben határozták el, hogy nyár közepén koncertsorozatot rendeznek. Nem lesz ez másképp idén sem.

A kastélyban működő múzeum akkori igazgatója, Bak Jolán nagy örömmel és szeretettel fogadta az ötletet, s a koncertsorozat - négy koncert négy egymást követő napon - Haydn Fesztivál címmel meg is valósult. Az Eszterházy kastélyban ezt megelőzően nem volt rendszeres zenei élet, így a Budapesti Vonósok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a kastély ismét gazdag és sokszínű kulurális programok helyszíne legyen.

A Fesztivál azóta a kastély egyik legrangosabb zenei programjává nőtte ki magát, s már a második évben bővített programmal jelentkeztek. Tíz nap alatt hét-nyolc, különböző összeállítású (zenekari-, kamara- és szóló-) hangversenyt adtak. A harmadik évben kérték fel Strém Kálmán hangversenyrendezőt a szervezés segítésére.

Budapesti Vonósok
Budapesti Vonósok

Az elmúlt években a júliusi Fesztivál a nyár egyik legvonzóbb zenei eseményévé vált, melynek során a koncertek mindegyike telt ház előtt zajlik, és a közönség soraiban évről-évre visszatérő vendégeket üdvözölhetünk nem csak Magyarországról, de Ausztriából és Németországból is. A hazai és a nemzetközi zenei élet legrangosabb szólistái, együttesei mindig örömmel fogadják el a meghívást, kitüntetésnek érezve, hogy azon falak között léphetnek föl, ahol egykor maga Haydn muzsikált. Sikerülni látszik tehát elérni azt az eredeti célkitűzést, hogy a fertődi Eszterházy-kastély - fénykorához hasonlóan - ismét eleven és sokszínű zenei események otthona legyen.

2009. júliusában Budapesti Vonósok kettős jubileumot ünnepeltek Fertőd-Eszterházán: Joseph Haydn halálának 200. és a  Fesztivál 15. évfordulóját. E jubileumot az együttes világhírű művészek meghívásával és izgalmas koncertprogram összeállításával tette felejthetetlenné.

A 2011-es programsorozat is folytatja a megkezdett hagyományokat, így a négy nap alatt játszott nyolc koncert olyan jeles művészek előadását hallhatjuk, mint Szokolay Balázs, Legendy László vagy Csereklyei Andrea.