Etelka, Aletta

Hétfőn kezdődik a 31. Régizene Fesztivál Csíkszeredában

2011.07.07. 20:18

Programkereső

Az egyhetes fesztivál programkínálatát a korábbi évek hagyományaihoz híven idén is számos újdonsággal bővítették a szervezők.

Koncertekkel, gyermekprogramokkal, reneszánsz táncházzal, új zenei témákkal, premierekkel, ritkán hallott zeneszerzők műveivel, valamint a fesztivál repertoárjában újnak számító hangszerek megszólaltatásával várják a régizene kedvelőit a rendezvénysorozatra, amelynek idei helyszínei Csíkszereda mellett Csíksomlyó és Gyergyószárhegy. Kilenc ország 119 fellépője 9 mesterkurzussal és 20 koncerttel teszi teljessé a rendezvényt, amelynek keretében 30-40 diák számára Régizene Nyári Egyetemet is tartanak, immár negyedszer a fesztivál történetében.

Idén a koncertek és programok középpontjában a kelet- és nyugat-európai zenetörténeti kapcsolatok állnak, amelyek mellett a mai kötődéseket is bemutatják a fesztiválon. Az egyhetes rendezvény utolsó napján két olyan hangszert is hallhat a közönség, amelyet korábban még nem mutattak be a fesztiválon: a billentyű nélküli trombitát és kürtöt, amelyek a mai kürt és trombita elődjeinek számítanak, ezért ma natúr kürtként és -trombitaként ismertek.

Codex Együttes
Codex Együttes

A fesztiválon a többi között fellép a Codex, a kolozsvári Senza Nome, az észak-olaszországi Dramsam zenekar, valamint koncerttel mutatkoznak be a nyári egyetem tanárai is. A pénteki nap érdekessége, hogy kizárólag a barokk zenéről fog szólni. A fő attrakciónak a Kremsier projekt előadása ígérkezik, műsorukban nyolc európai országból lépnek fel előadók. A részletes programról és a helyszínekről itt lehet tájékozódni.