Valér

Eszterháza Sopronba költözik

2011.07.11. 18:00

Programkereső

A Budapesti Vonósok hagyományos, már XVII. Haydn Fesztiválját idén a fertődi Esterházy-kastély felújítási munkálatai miatt Sopronban rendezik meg. A csütörtöki nyitó hangversenyen Szokolay Balázs nemcsak Haydn, hanem Liszt műveket is megszólaltat a Liszt Ferenc Kulturális Központban.

A négynapos sorozat bár kényszerűségből, de nem véletlenszerűen került Sopronba: a város összekötő kapocs a két zeneszerző között - állítják a szervezők. A térségben fekszik Haydn és Liszt szülőhelye, Rohrau és Raiding (Doborján), Haydn 250 évvel ezelőtt állt az Esterházyak szolgálatába, Liszt pedig 200 esztendeje született, a kettős évforduló is jó indok. A csütörtöki nyitó koncert helyszínén, a korábbi Kaszinóban adta Liszt élete első nyilvános hangversenyét. Másnap a Pannónia Szálló úgynevezett Fehértermében kerül sor a Haydn triómaratonra, amelyen a bécsi klasszikus összes, szám szerint negyven zongorás triója hangzik el. A darabokat három blokkban, 10, 14 és 18 órai kezdettel játsszák el a Budapesti Vonósok zenészei és Legendy László zongoraművész. A fesztivál másik különleges programja szombat este a Szent Mihály-templomban hangzik el: Liszt Missa Choralisa először hallható vonószenekari átiratban. Műsoron lesz a Sopronban élő Szokolay Sándor Gregorián változatok című alkotása és Haydn D-dúr fuvolaversenye, közreműködik Drahos Rebeka fuvolán és a Fidelissima Vegyeskar. 

Vasárnap három szóló zongoramatinéra is jegyet válthatnak a zenebarátok: délelőtt 11-kor Fejérvári Zoltán Liszt-kompozíciókat és Liszt által készített Schubert-átiratokat ad elő. Délután háromtól Ludmány János Mendelssohn Introduction at Rondo Capricciosójával nyit, azután Liszttel folytatja, majd öttől Mikó Szilvia is Liszt-műsort ad. Az esti záróhangverseny első részében Csereklyei Andrea három Haydn operából énekel: két áriát az Aki hűtlen, pórul jár címűből és egyet-egyet Az élet a Holdonból és az Orlando Paladinóból a Budapesti Vonósok kíséretével. A második részben a zenekaré a főszerep, amelyet Jirí Novák vezényel ez alkalommal. A Budapesti Vonósok kamarazenekar tagjai 1995-ben határozták el, hogy nyár közepén koncertsorozatot rendeznek a fertődi Eszterházy-kastély tükörtermében. A Budapesti Vonósok Nemzetközi Haydn Fesztiválja azóta a kastély egyik legrangosabb zenei programjává nőtte ki magát. Már a második évben, 1996-ban azzal a koncepcióval léptek a közönség elé, ami ma is jellemzi az együttest: hangversenyeik közös vonása, hogy műsorukon legalább egy Haydn-kompozíció szerepeljen, amely az őt megelőző, majd követő zenei korszakba ágyazódva szintén Joseph Haydn zenei nagyságát jelzi.

Budapesti Vonósok
Budapesti Vonósok