Fábián, Sebestyén

Kodály országa Kecskeméten

2011.07.12. 12:46

Programkereső

Júliusban rendezik meg a 26. Nemzetközi Kodály Szemináriumot és a Kodály Fesztivált is, mely során hazai és külföldi művészek előadásai és pedagógiai kurzusok színesítik a város életét.
Kodály Zoltán
Kodály Zoltán

"Az 1970-ben indult Kodály Szemináriumot és a hozzá kapcsolódó hangversenyeket több céllal rendezzük meg. Egyrészt a kecskeméti nyári zenei élet elősegítéséért, másrészt a fiatal magyar szerzők műveinek előadásáért. Minden évben foglalkozunk a népzenével is és igyekszünk sokféle műfajban koncerteket kínálni: idén nagy- és kamarazenekari koncertekre, kórushangversenyekre, zongora esetekre kerül sor" - mondta Dr. Nemes László Norbert, a rendezvények szakmai oldalát segítő intézmény, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója. A hangversenyek sora 1978-ban bővült sorozattá és 1986 óta viseli a Fesztivál nevet. Az idén július 18. és 31. között rendezett Kodály Művészeti Fesztivált az Új Liszt Ferenc Kamarakórus koncertje nyitja, mely koncertet a tavaly elhunyt Vajda Cecília emlékének ajánlanak. Július 20-án ad hangversenyt Kirsi Tiihonen finn szopránénekes, aki elsősorban Wagner-előadóként ismert, de Kecskemétre szólóesttel érkezik, Sibelius-, Liszt- és Richard Strauss-dalokkal. Július 25-én a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertezik Vásáry Tamás vezényletével. A zenekar létrehozója Farkas Gábor, az Európa-díjas Európa Jövője Egyesület alapítója a zenekar 2006-os és 2007-es évi teljesítményére hívta fel a figyelmet. "Vásáry Tamás - aki egykor maga is Kodály asszisztense volt - a gyakorlás két hete alatt zenekarrá kovácsolta össze a világ minden tájáról érkező zenészeket. A második évben már turnéra indulhattunk, amit Brüsszelben zártunk, de sajnos a kezdeti kecskeméti támogatás elakadása miatt abba kellet hagynunk egy időre a projektet. Később a zongorista-karmester szülővárosa, Debrecen segítette tovább a zenekart és a jövőben a két város összefogásával szeretnénk továbbvinni ezt a kezdeményezést" - mondta Farkas Gábor.

Folytatva a koncertek sorát, július 26-án Keren Hanan ad zongoraestet, 28-án pedig az opera szerelmeseinek kedveznek a Gruppo Amarcord Modenai Operatársulat Kétfilléres opera című előadásával. A hangversenyek sorát 31-én a Gerhát László vezényelte Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje zárja.

Mák Kornél, Kecskemét város alpolgármestere a támogatási összegekről is beszélt, hiszen számos szponzor mellett a város 7 millió forinttal és további 1,5 milliós összegű ösztöndíjjal segíti a rendezvényt. E mellett a helyszínek gazdagságát emelte ki, hiszen a hangversenyeket Kecskemét város legismertebb műemlék épületeiben, többek között a Piarista és Evangélikus templomban, a Református Újkollégiumban rendezik meg. Kecskemét város főterének hangulatos része a fiatalok körében kedvelt Romkert, ahol a Brass in the Five rézfúvós kvintett és Méhes Csaba a mesék birodalmába vezeti be ifjú hallgatóit. A Fesztiválhoz kiállítások is csatlakoznak. Július 18-án nyílik a Kulturális Központban a Gregor József Emlékkiállítás és a Kodály Intézetben Angelo Minuti olasz szobrászművész tárlata is. Július 25-től Brian Johnston Romániában élő kanadai zenetanár és karnagy Romániai reflexiók című fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. 

A 26. Nemzetközi Kodály Szemináriumra idén öt terület képviselőit várják: óvodapedagógusokat, általános iskola alsó tagozatán tanítókat, középfokon oktatókat, gyermekkar vezetőket és egyetemi szintű szolfézs-zeneelmélet tanárokat. Hangszeres kurzust is terveztek, de a cselló és hegedű mesterkurzusokra nem jelentkeztek elegen, ennek ellenére a jövőben is meg fogják hirdetni ezeket a képzéseket is. "A több mint 150 főnyi résztvevő jelentős része Kínából és Észak-Amerikából érkezik, hiszen a hazai pedagógusoknak az év többi részében kínálunk színvonalas és sokrétű képzést" - mondta Dr. Nemes László Norbert.