Lázár, Olimpia

2012-ben nemcsak a sporté lesz a főszerep Londonban

2011.07.13. 07:19

Programkereső

Kulturális Olimpia is kapcsolódik a sporteseményhez, melynek részeként a BBC Music Nation projektje egész Angliát behálózó programokkal jelentkezik.

A hatalmas, Shetlandtól Cornwallig terjedő zenekari és más élő zenei események csúcsa a 2012. március 3-4-i hétvégén lesz. Roger Mosey, a London 2012 BBC-s igazgatója szerint ez a rendezvény földrajzilag rendkívül ambíciózus projekt lesz. "Ez egy kísérlet arra, hogy azon a hétvégén mindenki zenéljen, így a muzsika olyan közel kerüljön az emberekhez, amennyire csak lehet." Az ötlet és a koordináció a BBC-é, de szervezetek tucatjait, emberek százait, ezreit szeretnék bevonni a kezdeményezésbe.

London 2012, olimpia, logó
London 2012, olimpia, logó

Íme egy kis ízelítő a gazdag programkínálatból: a Belfastban székelő Ulser Zenekar első alkalommal fog együtt játszani és közös programot kialakítani a Dublinban működő RTE Koncert Zenekarral. Skót zenekarok és kórusok, a BBC Skót Szimfonikus Zenekarral kezdve ünneplik majd a sport és a zene óriásait Glasgow-ban és ennek keretében világpremierje lesz James MacMillan új darabjának is. A Királyi Skót Nemzeti Zenekar ezalatt átteszi székhelyét Shetlandba, Mozart Figaro házasságából pedig flash mob performanszokat hoznak létre Wales-szerte. Roundhouse-nál észak Londonban a kórusoké lesz a főszerep többek között a Choir with No Name részvételével, ami egy olyan együttes, amelyben olyanok énekelnek, akik voltak már hajléktalanok. Mossley-ban, Lancashire-ben az Abney Zenekar és Kórus fog bemutatni egy új darabot Chris Pickett helyi, fiatal zeneszerzőtől. A mű librettójának témája az ipari forradalom. A Southampton Városi Zenekar és a Turner Sims pedig zene A-tól Z-ig rendezvénysorozattal jelentkezik, melyben az A az a capellát jelenti.

James MacMillan
James MacMillan