Valér

Fidelio Klasszik: Kónya István, Fidelio díj, Lackfi János

2011.07.15. 10:05

Programkereső

A Fidelio Klasszik július 16-i adásában szó lesz a július 29- szentendrei operettgáláról is.

Radnay Csilla és Szabó Kimmel Tamás osztálytársak voltak a Színművészeti Egyetemen, és mindketten a Nemzeti Színházhoz kerültek. Ők kapták meg a Pécsi Országos Színházi találkozó szakmai zsűrijétől a legjobb 30 év alatti színésznőnek és színésznek járó Fidelio-díjat. Radnay Csilla két szereppel érdemelte ki az elismerést: a Zsótér Sándor által rendezett Chicagóban játszotta Billy Flynnt a HOPPart társulattal és az egyik főszereplője volt a Nemzeti Színház Egyszer élünk című előadásának, amelyet Mohácsi János rendezett. Szabó Kimmel Tamás az Andrei Serban által színpadra állított nemzetis Három nővérben Szoljonij szerepével lett befutó. A két díjazottal Rick Zsófi beszélgetett.

Az idei, immár huszadik Zempléni Fesztivált augusztus 12. és 20. között rendezik meg. Az összművészeti seregszemlén ebben az évben is rangos komolyzenei koncertek, irodalmi, színházi és táncos estek, könnyűzenei és jazz programok, kiállítások kapnak helyet. A barokk muzsikát kedvelő közönség idén két helyszínen is meghallgathatja a Kónya István lantművész játékát. Augusztus 14-én a tállyai Oroszlános Borvendéglőben egy zenés vacsoraest keretében lép fel a világhírű lantművész Bognár Szilviával, másnap este pedig Baráth Emőke szopránénekessel a szegilongi református templomban ad koncertet. A világ egyik legjobb lantművészeként számon tartott Kónya Istvánt a fajsúlyában és hangulatában gyökeresen különböző koncertek repertoárjáról Hegedűs Claudia kérdezte.

A Kaláka a kezdetektől számos alkalommal muzsikált a Művészetek Völgyében, ezúttal azonban az együttes tíz teljes napra völgylakó lesz és a Kaláka Versudvarba invitálja barátait. Az udvar költő-udvarmesterével, Lackfi Jánossal Papp Tímea beszélgetett.

Lackfi János
Lackfi János

Fergeteges nyáresti operett gálával várja a közönséget a HungarOperett Társulata július 29-én a szentendrei skanzenben. Az esten felcsendülnek a legkedveltebb operett melódiák Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Ábrahám Pál, Johann Strauss és Offenbach műveiből. Az „Operett Csillagok Éjszakáján" részletek hangoznak el többek között a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Bajadér, A víg özvegy, a Cigányszerelem, a Cárevics, a Giuditta, a Mágnás Miska, a Mária főhadnagy és A denevér című operettekből. A két felvonásos show műsorban közreműködnek a HungarOperett sztár szólistái, tánckara és szimfonikus zenekara, a Madách Színház, az Operettszínház és a volt Interoperett fiatal művészei. Az est sztárvendég: Falusi Mariann. Az operettgála részleteiről az est primadonnája, Plásztán Anett és bonvivánja, Pankotay Péter árult el részleteket Hegedűs Caludiának.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 17-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.