Valér

Új CD-lemez a jubileumi Liszt Év alkalmából

2011.07.18. 18:57

Programkereső

A Liszt Év referencia CD-felvétele a magyarországi Liszt Év nyitóhangversenyén készült 2011. január 22-én a Művészetek Palotájában.

"A felvételen hallható három Liszt-kompozíció mindössze hat év alatt keletkezett: 1848 és 1854 között. Ez a hat esztendő azonban sorsdöntő volt Liszt zeneszerzői pályáján. E három mű ugyanis szinte pillanatfelvételként rögzíti azt a folyamatot, melynek során a Glanzperiode brilliáns zongora-fantáziáit és improvizációit rögzítő virtuóz pianistából új formai megoldásokkal kísérletező, saját hangját kereső, tudatos szimfonista válik." - írja Kaisinger Rita a CD ismertető füzetében.

Liszt 2011 CD
Liszt 2011 CD

A Les Préludes Liszt méltán legismertebb szimfonikus költeménye, amely ösztönzőjének Alphonse de Lamartine Költői elmélkedések című művét tekinthetjük. A kompozíció zenei alapjául egy eredetileg négytételes férfikari ciklus szolgált. A darabban a szerző az előremutató romantika valamennyi újítását felhasználja. A mű bemutatója 1854-ben volt. A Magyar fantázia több részből álló egytételes zongoraverseny. Közeli rokonságot mutat a 14. rapszódiával, maga az átdolgozás azonban a 21. magyar rapszódiából készült. A mű bemutatója 1853-ban volt a Nemzeti Színházban, a szólót Liszt tanítványa és majdani veje, Hans von Bülow játszotta, a zenekart Erkel Ferenc dirigálta. Az Amit a hegyen hallani című zenemű Liszt első szimfonikus költeménye. Irodalmi forrása Victor Hugo azonos című költeménye volt. A kompozíció egyetlen összefüggő tétel, melynek filozófikus programja az ember és a természet kapcsolata. A weimari ősbemutatót 1857-ben a zeneszerző vezényelte az Udvari Színházban.

Mind a Les Préludes-ből, mind a Magyar fantáziából számtalan lemezfelvétel készült magyar és külföldi művészek közreműködésével egyaránt. Az Amit a hegyen hallani azonban ritkán játszott és lemezfelvételen még ritkábban rögzített zenemű. A Liszt Évet, és egyben a Művészetek Palotája LISZT! MINDEN TEKINTETBEN című, az egész éven végigvonuló eseménysorozatát megnyitó hangversenyen készült felvételen Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes Művész, az együttes főzeneigazgatója vezényli, a Magyar fantázia zongoraszólamát Farkas Gábor szólaltatja meg. A lemezfelvétel a Művészetek Palotája és a Warnes Music Hungary lemezkiadói tevékenységét folytató mTon együttműködésében született. A hangfelvételt a Művészetek Palotája Stúdió készítette, zenei rendezője Matz László volt.

"Évek óta terveztük a kiadóval egy Liszt-felvétel megjelentetését, készülve a Liszt-év eseményeire. Az elképzelések valóra váltásának finisében kiderült, hogy már nem lesz időnk stúdióba vonulni" - részletezte a CD előzményeit Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója. "Kínálta magát azonban a január 22-i koncertünk, a lemez több szempontból is érdekes. Először készült élő felvétel a Művészetek Palotája, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem technikai apparátusát használva" - tette hozzá. "Több alkalommal léptünk a Müpával együtt a nyilvánosság elé, például a Mezzo zenei csatornán, az interneten, a ház honlapján néhány hónapja élőben lehet látni minden koncertünket. És nem titok, hogy vannak további közös terveink hang- és DVD felvételek és színpadi produkciók ügyében is. Karácsonyra egy talán szenzációsnak mondható Diótörő előadásra készülünk a Kolibri Színház bevonásával, és Richard Strauss szinte valamennyi operáját szeretnénk bemutatni, úgy, hogy az majd DVD-n is bárhol megállja a helyét" - fogalmazott a főigazgató.