Szilárda

Holdfény estek Hegedűs Endrével

2011.07.19. 10:00

Programkereső

A Holdfény estek keretében zongoramuzsika tölti be a pesti Vármegyeháza árnyas díszudvarát: Hegedűs Endre július 20-án, 27-én és augusztus 24-én a 200 éve született Liszt Ferenc tiszteletére ad színes műsorpalettájú koncerteket.
Hegedűs Endre
Hegedűs Endre

Az első koncerten népszerű klasszikus szonátákat játszik, Haydn, Mozart és Beethoven műveit. Az est első részében elhangzik a cisz-moll szonáta, amely Holdfény szonátaként vált ismertté, annak ellenére, hogy a cím - amelytől a sorozat nevét is kölcsönözték - nem a szerzőé, hanem az utókor nevezte el így a népszerű darabot. A július 27-i est Hegedűs Endre és felesége, a szintén zongoraművész Hegedűs Katalin négykezes hangversenye lesz, amely így a Házas-páros címet kapta. Ez alkalommal Mozart, Schubert, Brahms és Dvorák alkotásai mellett két Liszt-darab is felcsendül: a II. magyar rapszódia, valamint a Les Préludes című szimfonikus költemény zongora-átiratai.

A Holdfény estek koncertsorozatot az augusztus 24.-ei hangverseny zárja. A programba Grieg-, Csajkovszkij- és Chopin-kompozíciók is kerültek, de a koncert második felében csak Liszt-művek lesznek hallhatóak: az Obermann völgyét az Isten áldása a magányban követi majd. A zárószám rávilágít a két óriás, Wagner és Liszt művészi kapcsolatára: az ünnepi zene és a nászkar csendül föl a Lohengrin című Wagner-operából, Liszt átiratában. A Magyar Liszt Társaság tagja, Hegedűs Endre feleségével 1997-ben alapított koncertszervező céget, amellyel több sorozatot is útjára indítottak. A Holdfény estek mellett Sursum Corda címmel szűkebb pátriájuk, Budafok-Tétény zenei életét gazdagítják, de a Szent Margit Gimnázium dísztermében is rendeztek kamarazenei koncerteket Szent Margit esték címmel. Idén nyáron a felújított balatonfüredi Vaszary-villában is játszanak.