Lázár, Olimpia

Helyzetjelentés a Zeneakadémiáról

2011.07.21. 14:50

Programkereső

A rekonstrukciós nagyprojekt csúszásából 1 milliárdos vesztesége származhat a Zeneakadémiának. Öröm az ürömben, hogy a Wesselényi utcai új épület elkészült, a Liszt Ferenc téri zenepalota felújítási munkálatai pedig akár heteken belül megkezdődhetnek.

A „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai zenei felsőoktatás megújuló központja Budapesten" elnevezésű EU-s fejlesztési nagyprojekt előrehaladásáról tartott sajtótájékoztatón Bányai Miklós, a Liszt Akadémia nemrég kinevezett miniszteri biztosa, Batta András rektor, Csepeli László projektvezető és Lakatos Gergely főmérnök ismertették az intézmény nehéz anyagi helyzetét, amely a Liszt Ferenc téri főépület rekonstrukciójának egyéves csúszásából adódott, valamint felvázolták a Zenekadémia előtt álló „előremenekülési útvonalakat", amelyek stabilizálják az intézmény gazdálkodását a projekt tervezett véghatáridejéig, 2012 decemberéig.

Zeneakadémia sajtótájékoztató 2011. 07. 21. (Csepeli László, Lakatos Gergely, Batta András, Bányai Miklós, Lövei Tünde)
Zeneakadémia sajtótájékoztató 2011. 07. 21. (Csepeli László, Lakatos Gergely, Batta András, Bányai Miklós, Lövei Tünde)

A főépület műemléki rekonstruckiójára vonatkozó első közbeszerzés 2010 nyarán eredménytelenül zárult. Az ezt követő tárgyalásos eljáráson sikerült ugyan eredményt hirdetni, ám a nyertes Arcadom-Laki-Swietelsky konzorciummal történő szerződéskötést megakadályozta az egyik vesztes pályázó, a Market Zrt. sorozatos jogorvoslati kérelmei. A közbeszerzési döntőbizottság útmutatásainak megfelelőn kiegészített ajánlatok elbírálása 2011 júliusa folyamán zárul le. Ezt követően, amennyiben újabb jogorvoslati kérelem nem érkezik, sor kerülhet a nyertessel történő szerződéskötésre. Maga a rekonstrukció a - csúszás holtidejét kihasználva - tökéletesen előkészített kiviteli terveknek köszönhetően rekordgyorsasággal, egy év alatt elkészülhet.

Addig is, a projekt első megvalósuló eredményeként őszre használatba veszi az intézmény a Wesselényi utcai új oktatási épületet, melynek bokrétaünnepéről a Fidelio videót is készített. Hamarosan újabb sajtóbejáráson mutatják be a már átadás alatt álló ingatlant, ahol irodák, oktató- és gyakorlótermek, multimédiás helyiségek és stúdiók, valamint közösségi terek kerültek kialakításra.

Lakatos Gergely, Batta András és Bányai Miklós
Lakatos Gergely, Batta András és Bányai Miklós

A kérdés csupán az, milyen állapotban vészeli át a Liszt Akadémia az átmeneti időszakot. A tervezettnél hosszabb időre bérelt Üllői úti ideiglenes épület, a Nagyterem kiesése miatt elmaradt bevételek, valamint az intézmény működési költségeinek többszöri megkurtítása csődközelbe sodorta a Zeneakadémiát. A miniszteri biztos által ismertetett átvilágítási eredmények szerint a 11 milliárd forintos összeértékű,  90%ban az EU által támogatott projekt önrészével csaknem azonos mértékű, hozzávetőleg egymilliárd forintos veszteséget kénytelen kigazdálkodni a Zeneakadémia. Az intézmény vezetésével mindenben együttműködő miniszteri biztos szerint a csúszásért és az ebből fakadó veszteségekért elsősorban a korábbi oktatási kormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tehető felelőssé, ám a szóban forgó összeg jóváírására aligha számíthatnak költségvetési forrásból. A létrejött alulfinanszírozottság küső forrásból történő megszüntetése nélkül a pénzügyi olló tovább nyílik, s mivel a Zeneakadémia - túlnyomórészt bérköltségből származó - kiadásait egy idő után már csak az oktatás minőségének drasztikus rovására csökkenthetné, kénytelen kihasználatlan ingatlanait értékesíteni, illetve új bevételi forrásokat felkutatni.

A részleteket megtekinthetik a sajtótájékoztatón készült videónkon, melyen Bányai Miklós, Batta András és Lakatos Gergely elemzik a kialakult helyzetet és a Zeneakadémia előtt álló feladatokat.