Szilárda

Fidelio Klasszik: Rolla János, Veszprémfest, Kovács Zsuzsa

2011.07.22. 16:23

Programkereső

A Fidelio Klasszik július 23-i adásában sok zene, hírek és érdekességek mellett szó lesz a napokban kezdődő Művészetek Völgyéről is.

Nemcsak a név, de a hagyomány is kötelez. Az idei, immár huszadikZempléni Fesztivál zárókoncertjét ebben az évben is a rendezvénysorozat alapítója, a Liszt Ferenc Kamrazenekar adja. Az augusztus 12-és 20-a között zajló összművészeti seregszemlén ebben az évben is rangos komolyzenei koncertek, irodalmi, színházi és táncos estek, könnyűzenei és jazz programok, kiállítások kapnak helyet. A Zempléni Fesztivál megálmodóját, egyben a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapítóját, művészeti vezetőjét, Turjányi Miklóst a záróhangversenyről Hegedűs Claudia kérdezte.

Liszt Ferenc Kamarazenekar, lfkz 2010
Liszt Ferenc Kamarazenekar, lfkz 2010

A Művészetek Völgyéhez kapcsolódó Bokréta és biciklilánc néprajzi dokumentumfilm-fesztivál hiánypótló kezdeményezés. A fesztiválról, amely bárki számára nyitott és egyben verseny is, Füredi Zoltánt, a társszervező DokuArt és a Dialektus Fesztivál képviselőjét Papp Tímea kérdezte.

Ebben az évben nulladik nappal és egy bónusszal is várják a közönséget a VeszprémFest szervezői. A korábbi években Veszprémi Ünnepi Játékok néven megismert rendezvénysorozat keretében idén is világsztárok és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak július 27-e és 30-a között. A VeszprémFest programjairól Mészáros Zoltán főszervezőt Hegedűs Claudia kérdezte.

Cigányszerelem
Cigányszerelem

Egész estés operettgálával várja a közönséget a HungarOperett Társulata július 29-én a szentendrei skanzenben. Az esten felcsendülnek a legkedveltebb operett melódiák Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Ábrahám Pál, Johann Strauss és Offenbach műveiből. Az „Operett Csillagok Éjszakáján" részletek hangoznak el többek között a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Bajadér, A víg özvegy, a Cigányszerelem, a Cárevics, a Giuditta, a Mágnás Miska, a Mária főhadnagy és A denevér című operettekből. A show műsorban közreműködnek a HungarOperett sztár szólistái, tánckara és szimfonikus zenekara, a Madách Színház, az Operettszínház és a volt Interoperett fiatal művészei. Az est rendezője és egyik főszereplője a HungarOperett Társulat alapítója, Kollár Péter Erik. Az operettgála részleteiről először a műfaj koronázatlan királynője, Kovács Zsuzsa, majd az est sztárvendége, Falusi Mariann nyilatkozott. 

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 24-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.