Lázár, Olimpia

Szoborbemutató

2011.07.26. 20:00

Programkereső

Chopin és Liszt mellszobrát hétfőn mutatták be.

A budavári önkormányzat aulájában rendezett ünnepségen részt vett Práczky István, a Zeneszalon Kft. ügyvezetője, Gerő Katalin szobrászművész, Szilasi Alex zongoraművész és dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere. Práczky István köszöntőjében a Zeneszalon 2004-es alapításáról, a romantika eltűnt szalonvilágának újjáélesztéséről, a a művészet-kedvelő kis közösségek újraépítéséről beszélt, melyhez a legjobb kiindulópont és alapanyag Chopin életműve, valamint Liszt baráti körének munkássága bizonyult. A 2010-es Chopin-évben több koncert mellet március 1-jén Szilasi Alex egy vadonatúj Pleyel zongorán adott ünnepi koncertet, majd nyáron érkezett a felajánlás a varsói Chopin2010 emlékbizottság elnökétől, Waldemar Dabrowski úrtól, aki a zongoraművésznek adományozta Bolesław Syrewicz 19. században élt szobrász Chopint ábrázoló, Párizsban felállított köztéri szobrának másolatát. Ezek után keresték fel a budavári önkormányzatot, akikkel e szobor felajánlásának gesztusáért cserébe egy Liszt-büszt adományozásának gondolata merült fel.

"A felajánlott Liszt-szobor elkészítéséhez decemberben Gerő Katalin szobrászművészt kértük fel, aki minden várakozásunkat felülmúló alkotást készített" - fogalmazott Práczky István. "Gerő Katalin szobrát a Budapest Galéria bíráló bizottsága dicsérettel elfogadta, és örömmel javasolta megvalósításra. A szobor május végén került ki az öntödéből, és várta az alkalmat, hogy rendeltetési helyére kerülhessen. Ez az alkalom az augusztus 15-ei lengyel nemzeti ünnepére, a Varsói Felkelés megemlékezésére el is érkezik."

A bemutató után, a nyár végétől Fryderyk Chopin Budán a Horváth-kertben várja az arra sétálókat, míg Liszt Ferenc a varsói Lazenski parkban, Chopin magányos emlékművétől néhány lépésre emlékezteti a lengyeleket a két művész közös történetére.

Egy további célt is kitűztek maguk elé a Zeneszalon alapítói: "a budapesti francia nagykövet, M. René Roudaut úr bíztatására eljuttattuk Párizsba is Liszt szobrunk tervét, hogy az itt látható Chopin szobor eredetijének helyszínére, a Luxembourg park kertjébe elhelyezhessük idén ősszel Gerő Katalin alkotásának egy második példányát. Úgy gondoljuk, Párizs városának ugyanúgy fontos lehet, hogy a francia zenekultúrát meghatározó két zeneköltőt munkásságuk hajdani helyszínén együtt lehessen látni" - fogalmazott Práczky István.