Vince, Artúr

Síremlék Antal Imre emlékére

2011.07.28. 19:54

Programkereső

Az Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, színész, riporter, konferanszié, a Magyar Televízió örökös tagjának emlékére pénteken délután kettőkor az MTVA új sírkövet avat a Farkasréti temetőben.

Antal Imre július 31-én lenne 76 éves és e jubileumhoz kapcslódva állíttatott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap gránitkő síremléket, melynek zongorát mintázó része a zeneművészre, a kőlapon az örökre letett mikrofon vésete pedig a legendás televíziósra utal. (Az Index.hu értesülései szerint a síremlék Varnus Xaver útmutatásai alapján készült.) A 2008. április 15-én elhunyt zongoraművész és televíziós személyiség síremlékét Böröcz István vezérigazgató avatja fel egykori kollégák körében.

Antal Imre
Antal Imre

A síremlék-állítás kezdeményezője Nagy György szerkesztő-műsorvezető szerint "tulajdonképpen nem is lepődnék meg, ha a büfében meghallanám a hangját, ahogyan viccet mesél, annyira hozzánk tartozik. Itt van velünk, bennünk. Pedig már nagyon régen kért tőlem tüzet az Aulában. Azt az Aulát otthagytuk a Szabadság téren, Őt meg Farkasréten. Már három éve, hogy eltemettük - tulajdonképpen „szűk családi körben", ahhoz képest, hogy ő volt egy ország Imruskája" - mondta. Másnap, július 30-án, 17:30-kor az m1 a Hogy volt... című sorozat róla szóló adásával eleveníti fel Antal Imre emlékét. 

Antal Imre (1935-2008) előbb zongoristaként vált ismertté, kiemelkedő eredménye az 1966-os Liszt-verseny megnyerése volt. Zenei pályafutása azonban a 70-es évek elején egy betegség következtében kettétört. Élete ettől kezdve a televízió volt, ahol szórakoztató műsorok, televíziós vetélkedők műsorvezetője, bohózatok, szilveszteri műsorok elmaradhatatlan szereplője lett. 1965-ben a Könnyű-e együtt élni veled című műsorban állt először kamera elé, majd rábízták a Köszöntő, és a Halló fiúk! Halló lányok! című ifjúsági program vezetését. Művészi sokoldalúságát színházi produkciókban, játékfilmekben vállalt szerepei bizonyították. A Bors című sorozatban Dániel Ede „tanár urat" alakította, s jellemszínészként kiváló alakítást nyújtott a Szevasz, Vera!, a Szemüvegesek vagy a Circus Maximus című mozifilmekben. Legnépszerűbb műsora az évtizedekig futó Szeszélyes évszakok volt.