József, Bánk

Jordi Savall 70 éves

2011.08.02. 12:06

Programkereső

Augusztus 1-jén ünnepelte születésnapját a katalán művész. A viola da gamba-játékos, tanár, karmester és komponista az egyik legmeghatározóbb alakja a régizenei világnak.

Savall híre Magyarországon a megelőzte személyes megjelenését: Alain Corneau költői filmjének, a Minden reggelnek zenei anyaga Savall munkája, a muzsikáért alkotói César-díjat kaptak, a filmből készült CD-t egymillió példányban adták el. A film az elfeledett, XIV. Lajos korabeli viola da gamba művész, Marin Marais életét és műveit idézi fel, amely jelképezi Jordi Savall munkásságát is. A spanyol művész csellistaként kezdte tanulmányait szülővárosában, Barcelonában. Alig szerezte meg a képesítését, a következő évben tanítani kezdett, a cselló elődje, a viola da gamba játékot párhuzamosan tanulmányozta és oktatta.

A régizene forrásait akarta megismerni, ezért Svájcban, a bázeli Schola Cantorumban folytatta tanulmányait 1968-tól. Az ugyancsak katalán Montserrat Figueras életének és munkájának társául szegődött, az énekesnő a régi énektechnikákat szintén Bázelben ismerte meg. Első zenekarukat, a L'Ensemble Hesperion XX-t 1974-ben alapították, az új évezredben az együttes neve Hesperion XXI-re változott. Ezzel a társulttal jártak 2009-ben a Művészetek Palotájában, a koncerten lányuk, a hárfás-énekes Arianna és fiuk, a theorbán játszó Ferran is velük játszott.

Jordi Savall
Jordi Savall

Másik, La Capella Reial nevű zenekarukat 1987-ben hozták létre, ehhez az együtteshez egy másik film, a Jeanne d'Arcról szóló fűződik. A Le Concert des Nations 1992-ben mutatkozott be, ez már a felvilágosodás korának zenéjére összpontosít. Jordi Savall előadóművész, tanár, kutató, különleges új zenei és kulturális projektek kezdeményezője. CD-mellékletekkel kísért fantasztikus kivitelű könyvsorozatba kezdett például Jeruzsálemről vagy a Borgia-dinasztiáról, utóbbi 2001-ben Grammy-díjat kapott. A kiadványok nemcsak zenei felfedezőútra viszik az olvasó-hallgatót, hanem az adott táj és korszak teljes kulturális panorámáját is adják. Néhány évvel ezelőtt saját kiadót alapított, az Alia Vox jegyzi a könyveket és CD-ket. Savall meggyőződése - és felvételeinek kelendősége, számos teltházas koncertje igazolja ezt -, hogy a régizene egyáltalán nem elitista, a közönség egyre fiatal és népesebb.

A 70 éves muzsikus számos egyetem és zenei intézmény tiszteletbeli tagja és doktora, lemezdíjak birtokosa. 2008-ban az Európai Unió a kultúrák közötti párbeszéd nagykövetévé kérte föl, 2009 óta pedig Montserrat Figuerasszal az UNESCO Művészek a Békéért programjának jószolgálati nagykövetként dolgozik.