Béla

Fidelio Klasszik: Vashegyi, Strausz, Bányai

2011.08.05. 15:23

Programkereső

A Fidelio Klasszik augusztus 5-i adásában sok zene, hírek és érdekességek mellett szó lesz a napokban kezdődő Zempléni Fesztiválról is.

Egy év kihagyás után idén augusztus 26. és 28. között ismét megrendezik a Haydn Eszterházán fesztivált. A hangversenysorozat koncertjeit ebben az évben a helyreállítási munkák miatt zárva tartó fertődi kastély helyett két szomszédos község, Fertőszentmiklós és Fertőszéplak katolikus templomaiban tartják. A nyitókoncert karnagya ebben az évben is Vashegyi György, akinek a kezdetektől szívügye a Haydn Eszterházán fesztivál. A régizene specialistát előbb egy kis múltidézésre, majd az idei koncert ismertetésére kérte Hegedűs Claudia.

Vashegyi György
Vashegyi György

A "Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai zenei felsőoktatás megújuló központja Budapesten" elnevezésű EU-s fejlesztési nagyprojekt előrehaladásáról tartott július végi sajtótájékoztatón Bányai Miklós, a Liszt Akadémia nemrég kinevezett miniszteri biztosa ismertette az intézmény nehéz anyagi helyzetét, amely a Liszt Ferenc téri főépület rekonstrukciójának egyéves csúszásából adódott. Bányai Miklós 1971-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnök Karán, majd 1975-ben okleveles mérnök-közgazdász diplomát szerzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. A rendszerváltás előtt a Láng Gépgyár kereskedelmi igazgatója, majd az Ipari Minisztérium miniszteri biztosa volt, 1990 után az MHB-Daewoo Bank vezérigazgató-helyetteseként és a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank vezérigazgatójaként dolgozott. A szakember a sajtótájékoztatón felvázolta a Zeneakadémia előtt álló "előremenekülési útvonalakat", amelyek stabilizálják az intézmény gazdálkodását a projekt tervezett véghatáridejéig, 2012 decemberéig. A részleteket Bányai Miklóstól hallhatják.

Mint arról már korábban beszámoltunk, június végén páratlan komolyzenei ritkasággal lepte meg a Liszt-rajongókat a Honvéd Együttes és a Fidelio. A 200 éve született zeneszerző utolsó alkotói periódusában keletkezett Szent Szaniszló című oratóriuma eddig ugyanis a Liszt-kutatókon kívül szinte mindenki számára ismeretlen volt. A Strausz Kálmán vezette Honvéd Férfikar, a Budapesti Stúdió Kórus és az Óbudai Danubia Zenekar előadásában hallható Liszt Ferenc-mű töredékességében is monumentális, több mint 90 perces alkotás. A Fidelio Média gondozásában megjelent dupla Liszt-albumról Strausz Kálmán karnaggyal, a Honvéd Férfikar művészeti vezetőjével Hegedűs Claudia beszélgetett.

Szent Szaniszló CD
Szent Szaniszló CD

Nem egészen egy hét múlva, augusztus 12-én kezdődik és 20-ig tart a Zempléni Fesztivál. Az idén immár huszadik alkalommal megrendezett összművészeti seregszemle programkínálatában ebben az évben is rangos komolyzenei koncertek, irodalmi, színházi és táncos estek, könnyűzenei és jazz programok, kiállítások kapnak helyet. A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendégegyüttes és szólista lép fel évről évre Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein. A jubileumi év kiemelt programjairól Turjányi Miklós fesztiváligazgatóval Hegedűs Claudia beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére augusztus 6-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.