Márk

Kirándult a Bartók-szobor is

2011.08.07. 07:34

Programkereső

A Londonban található, Varga Imre által készített alkotást 2008-ban távolították el közterület-felújítás miatt. A munkálatok végeztével azonban ősztől ismét visszakerül eredeti helyére.

2004 októberének második napján avatták fel Londonban, a South Kensington metrómegálló közelében a Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész alkotását. A művész mintegy háromszáz művét helyezték el itthoni és külföldi tereken, templomokban, középületekben. Bartók-szobrai a budapesti Bartók Emlékház kertjében, a párizsi Bartók téren és a brüsszeli Carrefour de l'Europe-on láthatók.

A londoni szobor felállítása a Warlock Society és a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) közös munkájának eredménye. A helyi önkormányzat és az LMKK 2004. szeptember 8-án írta alá a szobor elhelyezéséről szóló szerződést, melynek eredményeképp a "Magyar Magic - Hungary in Focus" 2004 egész éves programsorozat egyik fontos elemeként került sor a kétméteres bronzszobor felavatásra. Az ünnepélyes ceremónián részt vett az alkotó, Varga Imre, az akkori Magyar Nagykövet, Szombati Béla, valamint Kensington és Chelsea polgármester-helyettese és a városháza vezetősége. Az avatást egész napos utcai rendezvény keretében sok-sok koncerttel ünnepelték.

2008 nyarán a kensingtoni önkormányzat közterület-felújításba kezdett, melynek következtében - a munkálatok befejezéséig - a Bartók-szobrot egy raktárba helyezték át. A szobor visszaállítását - a területrendezést követően - idén júliusban kezdték meg. Az ünnepélyes és hivatalos átadás tervezett időpontja 2011. szeptember 24., mely - tekintettel a mester születésének 130. évfordulójára - hasonló keretek között zajlik majd, mint 2004-ben, és egy esti zárókoncert előzi meg az LMKK Covent Garden-beli dísztermében.

Bartók 1922 és 1937 között tizennégy alkalommal járt Nagy-Britanniában. Nevét emléktábla őrzi londoni lakhelyén, a szobortól alig 200 méterre lévő Sydney Place 7-es számú házon.