Konrád, Tivadar

Kávé, kvartett, fotó

2011.08.08. 19:20

Programkereső

Az Accord Quartet koncertje és Gőbölyös Luca fotóművész kávéházi kiállítása látható szombattól Észtország két nagy szigetén.
Accord Quartet
Accord Quartet

Az Accord Quartet adja a záró koncertet a 17. Kuressaarei Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon, Észtország legnagyobb szigetének, Saaremaanak a fővárosában. A Mező Péter, Veér Csongor, Kondor Péter, Ölveti Mátyás alkotta kamarazenei formáció műsorán Haydn C-dúr, Csajkovszij D-dúr és Ligeti első Vonósnégyese szerepel. Az 1995-től évente augusztus első felében, idén 2. és 6. között, megrendezett kamarazenei napokon az Accord Quarteten kívül spanyol tangózenét, orosz ortodox kórust, olasz gitárkoncertet és észt kamarazenei együttest hallhatott a közönség.

Hiiumaa szigetének egyetlen városában, Kärdlában a Balti-tenger mentén egyedülálló kávéházi nap programjában magyar művész is szerepel Gőbölyös Luca személyében. A Hiiumaa Múzeumban, a Parunite Balkon nevű kávézóban állítják ki a fotóművész Férjhez akarok menni! című videóját, amely 2010-ben készült, Helsinkiben is bemutatták.

Gőbölyös Luca munkája a televíziós csatornákon látható főzőműsorok struktúráját, nyelvét és kommunikációs rendszerét használja. A díszlet megtévesztően hasonlít a főzőműsorok alapdíszletére. A videón kívül a projekt részét képezik azok képek, professzionális reklámfotók is, melyek - mint egy szakácskönyv oldalai - mutatják be az elkészült ételeket, megadva azok receptjét a hozzávalókkal és az elkészítés módjával együtt.

A kärdlai kávéházi napot mindig augusztus első szombatján rendezik meg az észtországi Hiiumaa szigetén. Ekkor 15 kávézó nemcsak ajtaját nyitja meg, hanem kitelepül privát kertekbe, parkokba, terekre és olyan helyekre, ahová máskor nem lehet bemenni. Házi süteményeket készítenek és ilyenkor az egész várost belengi a kávé illata - olvasható a rendezvény honlapján.